11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 (MESEM)
“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 (MESEM)
Aşağıdaki çalışmaları “Kaldırımlar” adlı şiiri esas alarak yapınız.
1. “Kaldırımlar, içimde kıvrılan bir lisandır.” dizesindeki altı çizili kelimenin anlamını bağlamdan hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi TDK’nin Güncel Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.
- Cevap: Tahminim lisan kelimesinin dil anlamına geldiğidir. Sözlük anlamı ise belli bir insan topluluğuna özgü sesli göstergeler dizgesi.
2. Şiirin temasını belirleyiniz.
- Cevap: “Kaldırımlar” şiirinde dertlerini, yalnızlığını, çıkmazlarını kaldırımları sembolleştirerek anlatmaktadır.
3. Şiirde ahengi sağlayan özellikleri (ölçü, kafiye, redif, ses, nakarat, kelime ve kelime grubu tekrarı) bulunuz.
- Cevap: Şiirde yer alan kafiye unsurlarını şöyle sıralayabiliriz:
Kaldırımlar Şiirinin Kafiye ve Redifleri:
1. Dörtlük
ortasında -tasında
yürüyorum -rüyorum » -r+üyorum} –rü: tam uyak, +yorum: redif
noktasında -tasında » -ta+sında } –ta: tam uyak, +sında: redif
görüyorum -rüyorum
2. Dörtlük
kapanık -anık
yıldırımlar -ldırımlar» –ldırım+lar }-ldırım: zengin uyak, +lar: redif
uyanık -anık » -a-nık }-a: yarım uyak, -nık: redif
kaldırımlar -ldırımlar
3. Dörtlük
birikiyor -ikiyor
devler -evler » -ev+ler } –ev: tam uyak, +ler: redif
dikiyor -ikiyor » -ik+iyor } –ik: tam uyak, +iyor: redif
evler evler
4. Dörtlük
annesi -esi
insandır -sandır » -san+dır }-san: tam kafiye, +dır: redif
sesi -esi » -es+i }-es: tam uyak, +i: redif
lisandır -sandır
4. Şiirin içeriğine ve anlatımına bakarak türünü (lirik, epik…) belirleyiniz.
- Cevap: Şiir lirik bir şiirdir. Çünkü hakim olan duygu yalnızlık ve aşktır. Bu da duygular aracılığı ile anlatılan lirizmdir.
5. Aşağıda verilen dizelerdeki edebî sanatları bularak tabloda ilgili yelere yazınız ve edebî sanatların şiire katkısını değerlendiriniz.
Yolumun karanlığa saplanan noktasında,
Evlerin bacasını kolluyor yıldırımlar.
Yolumun zafer tâki, gölgeden taş kemerler.
Alsa buz gibi taşlar alnımdan bu ateşi.
- Cevap: Tezat sanatı vardır. Buz gibi olma ile ateş kelimeleri aynı dizede kullanılmıştır. Bu kullanım okurun dikkatini çeker ve imgeyi güçlendirir.
6. Şiiri, saf şiir anlayışının özelliklerine göre değerlendiriniz.
- Cevap: Necip Fazıl’ın hayata bakış açısı, dünya görüşü ve felsefesi şiire yansımıştır. Öz yani Saf şiir temsilcisi olan Necip Fazıl bu şiirinde öz Türkçeyi kullanmış, bireysel bir konuyu işlemiştir.
7. Şair, içinde bulunduğu ruh hâliyle kaldırımlar arasında nasıl bir ilişki kurmaktadır?
- Cevap: Kaldırımların da kendisi gibi yalnız olduğunu söylemektedir. Kaldırımlar gibi o da biçare ve üzgündür. Herkes kaldırımlar gibi onun da yüreğini çiğnemektedir.
8. Aşağıda Mehmet Kaplan’ın “Kaldırımlar” şiiriyle ilgili görüşlerine yer verilmiştir. Bu görüşleri, şiirin anlam ve yapısı üzerinden değerlendiriniz.
“Şiirin kompozisyonu, âdeta, gece sokaklarda tek başına giden, korkan ve acı çeken bir insanın, bazen yavaş, sonra koşarcasına yürüyüşünü hissettiriyor. Maharetle kullanılan tekrarlar, hem mekanik hareketi hem de iç gerginliğini ve sıkıntının kesafetini veriyor. Muhteva ile yapı arasında bu münasebet, şiirin en başarılı taraflarından biridir.”
- Cevap: Kaplan Hoca çok doğru tespitlerde bulunmaktadır. Anlattığı şeyler kesinlikle şiirden çıkarılabilecek şeylerdir. Yalnızlık karanlık sokaklar ve kaldırımlar üzerinden çok başarılı bir şekilde anlatılmaktadır.
9. Şiirin bağlı olduğu edebî anlayışa bağlı şairlere örnekler veriniz.
- Cevap: Ahmet Hamdi Tanpınar ve Yahya Kemal Beyatlı’yı bu şiirin temsilcileri olarak sayabiliriz.
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 44 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.























