Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 222 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 222 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 222 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla tiyatro toplumsal gelişimin vazgeçilmez bir gereği olarak görülmeye başlanmıştır. Bu anlayışla tiyatro siyasi, ekonomik ve düşünsel hareketliliğe karşı bir gelişim göstermiştir. 1927 yılında Darülbedayinin (İstanbul Şehir Tiyatrosu) başına getirilen Muhsin Ertuğrul’un öncülüğünde Batı dillerinden çevrilen çağdaş tiyatro eserleri Türk toplumuna sunulmuş; oyunculuk, sahneleme, dekor kullanımı gibi tiyatroya ait unsurlar Batı tarzı tiyatroya uygun hâle getirilmeye çalışılmıştır.

1934 yılında Musiki ve Temsil Akademisinin kurulması, 1936 yılında Devlet Konservatuarının açılması, 1940 yılında Ankara Konservatuarı Kanunu’nun çıkması Cumhuriyet Dönemi’nde tiyatronun kurumsallaşmasını sağlamıştır. Yine 1949 yılında Devlet Tiyatro ve Operası Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Trabzon ve Diyarbakır’da Devlet Tiyatroları kurulmuş, bu şehirlerin dışında kalan yerlere turneler düzenlenmiştir. Cumhuriyet’le birlikte Türk tarihinin kökenine yönelik ilgi ve araştırmalar yoğunlaşmıştır. Türk miletinin erdemleri, millî değerleri ve idealleri tarihteki kökleriyle buluşturularak yüceltilmiştir. Okuduğunuz metin, Millet olma bilincini tarihsel bir temele oturtmak amacıyla kaleme alınmıştır.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. “Merhale, ezel, ebet, cevher” kelimelerinin anlamını metnin bağlamından hareket ederek tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

  • Cevap:

merhale: Aşama

ezel: Başlangıcı belli olmayan

ebet: Sonsuz olan

cevher: Maden cevheri ya da kısaca maden ya da cevher, yer kabuğunda iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan minerallere verilen ad. Her mineral cevher değeri taşımaz

2. Metnin konu ve temasını belirleyiniz.

  • Cevap:

Konu: Türklerde kuraklık sonrası gerçekleşen bir hile ile kağanın yerine kızının kurban edilmesinin önlenmesi ve kızının evlendirilmesi

Tema: Türk milletinin kahramanlığını, Türk tarihinin bir döneminden örneklerle ortaya koyan bir eserdir.

3. Metnin olay örgüsünü oluşturan olayları belirleyiniz.

  • Cevap: Kuraklık yaşanması, kuraklık bitsin diye Hakan’ın kurban edilmesi geleneği, Hakan yerine kızının canının armağan edilmesi gerektiğinin kabul edilmesi, kızı seven Demir Bey’in bu oyunu bozması ve kızın evlendirilmesi.

4. Metnin olay örgüsü içinde yer alan birinci derecedeki kişileri belirleyerek bu kişilerin metinden yansıyan özelliklerini sıralayınız. Bu kişilerin olay örgüsündeki işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap: Bu kişiler İstemi Kağan, Bakıcı, Kağan’ın kızı Suna ve Demir Bey’dir. Metnin etraflarında şekillendiği bu kahramanlar olayın akışını değiştirirler.

5. Metnin yapısını oluşturan mekân ve zamanın özelliklerini metinden hareket ederek söyleyiniz. Metin yazarının düşünce ve kişilere yönelik bir anlatım tutumu tercih ettiğini söyleyebilir misiniz? Niçin?

  • Cevap: Mekanlar olarak metinden hareketle Bozkır ortasında ya da bir Çadır’ın içinde geçtiğini de düşünebiliriz.

6. Metinden yazara özgü hangi üslup özellikleri yansımaktadır?

  • Cevap: Yazara özgü en önemli üslup özelliği metnin tiyatro metni olmasına rağmen konuşma diyaloglarının dizeler halinde okura sunulmasıdır. Bunun yanında atasözleri ve o döneme özgü dil örneklerine metinde yer verildiğini de söyleyebiliriz.

7. Metnin içeriğinin doğal, toplumsal ya da bireysel gerçeklikle bir ilişkisi var mıdır? Niçin?

  • Cevap: Metin tarihten beslenmesine rağmen sonuçta kurgu ürünü yani kurmaca olmasından ötürü yazarın kendi sanatsal gerçekliğini taşımaktadır diyebiliriz.

8. Metinden jest ve mimikle ilgili ifadelerle replikleri belirleyiniz.

  • Cevap: Biri güneşlerini yakarken devrimizde, / Biri karanlığını şimşekliyor mazinin repliğini örnek gösterebiliriz.

9. 1950’lere gelinceye dek Türk tiyatrosunun usta yazarları Türk yurdunu ve milletini yüceltmek ve vatan sevgisini aşılamak amacıyla eserler yazarlar. Bu eserlerde efsane ve masalların yanı sıra tarihî gerçekliğe dayalı çeşitli kahramanlık hikâyelerine de yer verilir. Yaşar Nabi Nayır’ın “Mete”, Behçet Kemal Çağlar’ın “Çoban” ve “Atilla”, Necip Fazıl Kısakürek’in “Sabır Taşı” adlı eserleri aynı anlayışla yazılmıştır. Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Akın” adlı oyunu bunlardandır. Türk tarihinin gerçekliğiyle ilgili kahramanlık hikâyelerinin oyunlarda yoğunlukla işlenmesi dönemin hangi özelliğiyle ilgilidir?

  • Cevap: Özellikle Cumhuriyet sonrasında görülen öze dönüş ve Türkçülük akımının etkilerinin sanata dolayısı ile edebiyat eserine yansımasından kaynaklanan bir etkisi olduğunu söylemek mümkündür.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 222 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
37
clap
22
love
6
angry
5
unlike
4
confused
2
sad
1
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!