Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 33 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları Gezegen Yayıncılık

b. Uygulama

Aşağıdaki aşamaları izleyerek “edebiyat ve toplum ilişkisi” üzerine kısa bir yazı yazınız:

• Yazınızda kullanmak üzere edebiyat ve toplum ilişkisiyle ilgili bilgi, gözlem, düşünce, duygu, izlenim ve deneyimlerinizden yararlanarak kısa notlar çıkarınız.
• Metninizde ortaya koyacağınız ana düşünceyi belirleyiniz.
• Metninizde yer vereceğiniz bilgileri ve ortaya koyacağınız düşünceleri planlayınız.
• Yaptığınız plan doğrultusunda taslak metninizi yazınız.
• Taslak metninizi yazarken düşünceyi geliştirme yollarından yararlanmaya, açıklayıcı ve tartışmacı anlatım biçimlerini kullanmaya özen gösteriniz.
• Metninizi bilgi ve düşüncelerin tutarlılığı açısından gözden geçiriniz.
• Varsa dil bilgisi, imla ve noktalama hatalarını düzeltiniz.

Yazınızı arkadaşlarınızla paylaşınız. Arkadaşlarınızdan yazınızı değerlendirmelerini isteyiniz.

  • Cevap:

a. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma

Sunum Yapma

Sunu, her şeyden önce, hedef kitlesine uygun olarak hazırlanmalıdır. İyi bir sunu için konuyla ilgili gözlem, inceleme ve araştırma yapılır. Bunların sonucunda elde edilen bilgilere dayanarak konuşma metni planlanır. Sunumda kullanılmak üzere metin planına uygun olarak konuşma kartları hazırlanır. Ayrıca iyi bir sunu görsel ve işitsel ögelerle desteklenmiş olmalıdır. Bu amaçla teknolojik araçlardan yararlanmalıdır. Sunularda anahtar kavram ve önemli bilgiler yansıtılmalı; punto, yazı karakteri, satır sayısı vb. unsurların uygunluğuna dikkat edilmelidir. Yazı, görsel ve zemin ilişkisi uyumlu olmalı; sunumda amaca uygun işitsel ve görsel ögeler tercih edilmelidir. Son olarak sunum öncesinde sunum yapılacak yeri, kullanılacak araçları, konuşmanın içerik ve süresini kontrol etmek amacıyla bir prova yapılmalıdır.

b. Uygulama

Klasisizm, romantizm, natüralizm, sembolizm, fütürizm, dadaizm, sürrealizm ve egzistansiyalizm akımlarının edebiyat, resim, müzik, mimari gibi sanat dallarına nasıl yansıdığı üzerine bir sunu hazırlayınız. Hazırladığınız sunumları sınıfta arkadaşlarınıza sununuz. Arkadaşlarınızdan sunuyla ilgili ortaya koyduğunuz görüş ve düşünceleri kendi ön bilgileri ile karşılaştırarak sunumunuzu değerlendirmelerini isteyiniz.

  • Cevap:

Aslında her edebiyat akımı, genel bir estetik ve sanat görüşü veya hareketinin bir parçası; daha doğrusu edebiyat sanatını ilgilendiren yönüdür. Bu sebeple bizim edebiyat akımı olarak bildiğimiz realizm, romantizm, parnasizm vb. akımları, sadece edebiyatla sınırlamak yanlıştır. Söz konusu akımlar, çoğu zaman güzel sanatların bütün kollarını(mimarî, heykel, resim, musiki vb.) kapsarlar. Her edebî akım, kendinden öncekine göre yeni bir kültürel, felsefî ve estetik perspektife sahiptir ve sahip olmaya çalışır. Edebî akımların sahip oldukları dünya görüşü, sanat ve güzellik anlayışı, çoğu zaman başlangıçta yazılı bildiri hâlinde değildir. Kimi zaman belli bir olgunlaşmadan sonra yazılı hâle getirilir, kimi zaman da buna hiç ihtiyaç duyulmaz. Her edebi akım, her yazar ve toplum tarafından aynı şekilde uygulanmaz. Edebiyatın toplum ile ilişkisinden söz etmiştik hatırlarsanız, edebiyat toplumdan bağımsız olamayacağına göre bir Türk realizmi ile bir İngiliz realizmi arasında da mutlak farklar olacaktır. Ayrıca sanatkâr da sanat hayatı boyunca farklı akımlara ilgi duyabilir ve bağlanabilir. Bir dönem romantik olan bir sanatkâr, bir başka dönem pekâlâ sembolist veya parnasyen olabilir.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!