Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 93

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 93” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 93

SARI MAHMUT AĞA: Çok teşekkür ederiz Kaymakam Bey…
HACI MURAT: Berhudar ol Kaymakam Bey oğlum. Fesuphanallah. Çıkarlar.

Cevat Fehmi Başkut, Buzlar Çözülmeden (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Kelime Dağarcığı:

berhudar ol: ‘iyi günler göresin’ anlamında kullanılan bir iyi dilek sözü. dava vekili: Avukat sayısı beşten az olan yerlerde avukat yetkisini taşıyan meslek adamı. fesuphanallah: Tanrı’yı her türlü noksanlardan ayrı tutarım anlamındaki bu Arapça sözcük, şaşma belirten bir ünlem olarak kullanılır. himaye: Koruma, gözetme, esirgeme, koruyuculuk, gözetim.

Epik Tiyatro

Çağdaş tiyatro anlayışlarından biridir. Bertolt Brecht’in (Beğtold Breşt) oyunları ile 1950’li yıllarda yayılmaya başlamıştır. Amaç seyircinin sahnedeki oyuna kendini kaptırmasını engellemek, gördüklerinin gerçek olmadığını bilmesini sağlamaktır. Bu nedenle oyunun akışı kesilerek açıklamalara yer verilir ve seyircinin de oyuna katılması beklenir. Epik tiyatro kahramanlık konusunu işleyen bir tiyatro türü değildir.

Epik Tiyatronun Genel Özellikleri

1. Klasik tiyatrodaki gibi seyircinin kendisini oyuna kaptırması ve oyunun içinde hissetmesi amaç değildir. İzlediğinin bir oyun olduğu seyirciye hatırlatılır.

2. Epik tiyatro, seyircinin toplumsal aksaklıkların tenkit edildiğini görerek tenkide katılması beklenen bir türdür.

3. Epik tiyatroda olaylar ve durumlar parça parça verilir; arada bir şarkılar, türküler söylenir ve anlatıcılar devreye girer.

4. Seyircinin acı duyması, sevinmesi, coşması yerine olaylar üzerine düşünmesi ve eleştirel bir tutum takınması amaçlanır.

5. Epik tiyatro, seyircilerin duygularına değil, kafasına seslenir.

6. Toplumdaki sınıf ayrımına karşıdır.

1. Epik tiyatronun özelliklerinden biri olan “toplumsal aksaklıkların tenkidi” özelliğini destekleyen ifadeyi, okuduğunuz metinden bulunuz.

  • Cevap: “Kasabadaki karaborsacılara ve ağalara boyun eğmez. Birçok olaya kendince müdahale eder, gidişatı değiştirir.” ifadesi toplumsal aksaklıkların tenkidine dönük bir ifadedir.

2. Okuduğunuz metinde epik tiyatroda bulunması gereken hangi özellikler tespit edilemez? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: 1, 2 ve 5. özelliğin tespiti mümkün değildir. Çünkü metnin tamamı verilmemiştir. Ayrıca tiyatro metinleriyle (tekst) oyunların sahnelenmiş hâli arasında önemli bir fark vardır. Bu özelliklerin bir kısmı ancak oyun sahnelendiğinde tespit edilebilir.

3. Cevat Fehmi Başkut’un Buzlar Çözülmeden tiyatro oyunu, Deli Deli Küpeli adıyla başrolünü Kemal Sunal’ın oynadığı bir film olarak sinemaya da aktarılmıştır. Bu bilgiden hareketle Buzlar Çözülmeden tiyatro oyunu ve yazar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu oyunun yazarın tanınmasındaki rolünün büyük olduğu görülmektedir.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!