Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 106

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 106 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 106

3. Tüp içinde bulunan sodyum hidroksitin görevi ortamda karbondioksit gazı varsa tutmaktır. Sodyum hidroksit karbondioksit ile birleşince çözelti bulanıklaşır. Sizce tüp içerisinde bulanıklaşma oluşmuş mudur? Sebepleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Böcek oksijenli solunum yapar. Oksijenli solunumun ürünlerinden biri de karbondioksit gazıdır. Bir süre sonra sodyum hidroksit çözeltisi tüp içerisindeki karbondioksit gazlarını yakalayacak ve tüpte bulanıklaşma gerçekleşecektir. Karbondioksit hafif asidik bir gazdır. Sodyum hidroksit ise bir bazdır. Asit-baz tepkimesi sonucunda tuz oluşacak ve bu tuzlar bulanıklaşmaya neden olacaktır.

4. Renkli sıvı koyduğunuz U borusunda hangi yönde bir hareket gözlemlenir? Sebepleriyle açıklayınız.

  • Cevap: U borusundaki renkli sıvının bir süre sonra 1 numaralı ok yönünde yükseldiği gözlemlenir. Böceklerin oksijenli solunumu sonucu tüp içerisindeki oksijen miktarı azalır ve bu da gaz basıncının düşmesine neden olur. Bu durumda manometredeki diğer deyişle U borusundaki sıvı 1 numaralı ok yönünde hareket eder.

5. Su banyosundaki sıcaklık 20 °C’den 30 °C’ye yükseltildiğinde;

a) U borusundaki renkli sıvının seviyesinde nasıl bir değişim olmasını beklersiniz?

  • Cevap: Su banyosundaki sıcaklık arttırılırsa böceğin solunum hızı da artacaktır.
    Çünkü oksijenli solunumda enzimler kullanılır. Belirli bir sıcaklığa kadar enzimlerin çalışması hızlanır. Bu da böceğin daha hızlı solunum yapması anlamına gelir. Bu yüzden manometredeki sıvı 1 numaralı ok yönünde daha hızlı değişim gösterir.

b) Su banyosunda sıcaklık arttırılınca reaksiyon sonucu oluşacak ürünler değişir mi?

  • Cevap: Sıcaklıkta bu miktardaki değişim sadece reaksiyon hızını etkileyeceği için reaksiyon sonucunda ürünlerin miktarında bir farklılık oluşması beklenmez.

6. Deney düzeneğinde böcek yerine çimlenmekte olan nohut tohumları kullanıldığında reaksiyon sonucu oluşacak ürünlerde bir farklılık olup olmayacağını açıklayınız.

  • Cevap: Nohut tohumları da oksijenli solunum yapacağı için reaksiyon ürünlerinin çeşidi açısından bir farklılık gözlenmezdi. Ancak nohut tohumlarının metabolik hızı böceğin metabolik hızından daha yavaş olacağı için sıcaklığın artış hızı ve karbondioksit oluşum hızları daha yavaş olurdu.

7. Böceğin hücreleri oksijenli solunumda besin olarak glikoz yerine amino asit kullandığında reaksiyon sonucu oluşacak ürünler açısından bir fark meydana gelir mi? Cevabınızı gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Oksijenli solunumda glikoz kullanıldığında ürün olarak karbondioksit, su ve enerji açığa çıkar. Amino asit kullanılırsa ürün karbondioksit, su, enerji ve amonyak olacaktır. Amino asidin oksijenli solunumda kullanılması sonucu oluşacak farklılık amonyağın oluşmasıdır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 106 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!