Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 118

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 118 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 118

2. Bonsai, Japonların geleneksel minyatür ağaç süsleme sanatıdır. Yandaki görselde de görüldüğü gibi bonsaide bitkinin gövdesi kalınlaşırken boyu büyümemektedir. Bu durumun meydana gelmesi nasıl açıklanır? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Bitkilerde büyüme iki meristem doku tarafından sağlanır. Uç meristemler bitkinin kök, gövde ve dallarının uç kısımlarında bulunur ve bitkinin boyuna büyümesini sağlar. Yanal meristemler ise sekonder meristemden köken alır. Kök ve gövdenin enine kalınlaşmasına neden olur. Bonsai sanatında bitkinin uç kısımları budanır. Yani boyuna uzamayı sağlayan uç meristemler kesildiği için bitki boyuna büyüyemez ancak sekonder meristeme dokunulmadığı için bitkinin kök ve gövdesi kalınlaşır.

3. Sekonder meristem bitkilerde yaş halkalarının oluşmasına neden olur. Gövdedeki yaş halkaları bitkinin yaşmı vermektedir. Bitkinin yaşı hesaplanırken neden yaş halkalarının dikkate alındığını açıklayınız.

  • Cevap: Sekonder büyüme yaş halkalarını oluşturur. Sekonder büyüme sırasında ilkbaharda büyük ve ince çeperli hücreler oluşur. Bu hücreler açık renkli görülür. Yaz ve sonbaharda ise küçük ve kalın çeperli hücreler oluşur. Bu hücreler ise koyu renkli görülür. Üst üste yığılan bu hücreler enine kesitte iç içe geçmiş halkalar hâlinde görülür. Bu oluşan halkalar bitkinin yaşını verir. Her yıl tekrarlanan bu halkalar bitkinin yaşını hesaplamada kullanılır.

4. Topraktan alınan su ve minerallerin bitkinin diğer organlarına taşmması ksilem ile sağlanmaktadır. Madde taşınması sırasında enerji harcanmaz. Madde taşınması sırasmda enerji harcanmamasının sebebi nedir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Ksilemi oluşturan trake ve trakeitler başlangıçta canlı hücrelerdir. Zamanla çekirdek ve sitoplazmalarını kaybederek canlılıklarını yitirir. Hücrelerin birbirine bakan enine çeperleri tamamen erir ve içi boş bir boru şeklini alır.

5. Yapraklarda ve genç gövdelerde epidermis hücrelerinin farklılaşması ile stoma adı verilen ve gaz alışverişini sağlayan yapılar meydana gelir. Buna göre:

a) Stomaların genel olarak karasal bitkilerde yaprakların alt yüzeyinde yoğun olarak bulunmasının sebeplerini açıklayınız.

  • Cevap: Stomalar gaz alışverişinin yanı sıra terlemeyi de düzenler. Yaprağın üst yüzeyine ulaşan ışık miktarı ve şiddeti daha fazla olduğu için stomalar üst yüzeyde yoğunlaşırsa aşırı su kaybı meydana gelir ve bitkinin yaşamı tehlikeye girer.

b) Su bitkilerinde stomaların yaprağın üst yüzeyinde bulunması ve su içerisinde kalan kısımlarında stomaların bulunmamasının nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap: Stomalar atmosferle gaz alışverişi yapmak için özelleşmiş yapılardır. Su içerisinde çözünmüş gazları almaları mümkün değildir. Ayrıca su içerisinde veya yaprağın alt kısmında bulunmaları terlemeyi engeller.

6. Bazı durumlarda bitkilerde hidatot adı verilen yapılar ile fazla su, damlama şeklinde dış ortama atılır. Bitkilerde fazla suyun damlama şeklinde dış ortama atılmasının sebepleri neler olabilir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Nemin yüksek olduğu durumlarda terleme hızı düşmektedir. Topraktan alınan ve ksilem ile taşınan su miktarı terleme ile atılan su miktarından fazla ise hidatotlar fazla suyun damlama şeklinde atılmasını sağlar.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 118 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!