Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 136

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 136 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 136

4. Bitkilerde görülen tropizma ve nasti hareketlerinin oluşumunu sağlayan hücresel faaliyetleri nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Tropizma hareketlerinde, oksin hormonu ışıktan etkilendiği için bitkinin ışığı doğrudan görmeyen bölgelerinde yoğunlaşarak burada bulunan hücreleri uyarır ve bitkinin asimetrik büyümesine neden olur. Nasti hareketlerinde ise bitki hücrelerinde ani turgor basıncı artmasına bağlı olarak gerçekleşir.

5. Sucul kese otu en hızlı etçil bitkidir. Av, keselerdeki uyarıcı kıllara doğru ilerlerken tuzak kapısı o kadar hızlı açılır ki basınçtaki değişiklik avın keselere doğru çekilerek içeride kalmasını sağlar. Bu canlının avını yakalamada gösterdiği hareket çeşidinin adı nedir?

  • Cevap: Avın keselerdeki uyarıcı kıllara doğru ilerlerken tuzak kapısının hızlı açılması ve basınçtaki değişik gibi durumlar bitkinin sismo- nasti yaptığını gösterir.

6. Fototropizma üzerindeki yapılan ilk deneyler: Sadece koleoptilin ucu ışığı algılayabilir ancak kıvrılma uçtan belirli bir uzaklıkta oluşur. Bir sinyal çeşidinin, uçtan aşağıya taşınması gerekir. Sinyal, geçirgen bir engelden (jelatin blok) geçebilir, fakat katı bir engelden (mika) geçemez. Bu durum, fototropizma sinyalinin taşınabilir bir kimyasal olduğunu göstermektedir.

Yukarıdaki şekilde gördüğünüz deneyde oksin hormonunun ışığa bağlı olarak koleoptil üzerindeki etkisi ve değişimleri izlenmektedir. Bu resimden yararlanarak harflerle (A, B, C, Ç, D, E) belirtilen yönelim ve değişimler hakkında görüşlerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Şekil A’da oksin hormonu içeren uç kısım olmadığı için büyüme durur ya da yavaşlar. B’de oksin hormonu ışıktan etkilenmez ve boyuna büyüme gösterir, yönelim olmaz. C’de ışık geçiren şapka olduğu için pozitif fototropizma görülür. Ç’de ise koruyucu yapı, oksinin ışıkla olan temasını engelleyememiştir. Yine pozitif fototropizma görülür. D’de agar bariyer geçirgendir, oksin içeren uç kısım agardan difüzyonla geçerek ilgili bölgedeki hücreleri uyarır, mitoz bölünme ile uzamaya, pozitif fototropizma görülmesine neden olur. E’de ise mika bariyer geçirgen olmadığı için oksinin difüzyonu gerçekleşmez ve uyarı oluşmaz. Büyüme durur ya da yavaşlar, yönelim olayı görülmez.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 136 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!