Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 26

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 26 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 26

2. Prokaryot hücrelerde DNA replikasyonunda bir tane başlangıç noktası bulunmasına rağmen ökaryot hücrelerdeki DNA replikasyonunda çok sayıda başlangıç noktası bulunmaktadır. Prokaryot ve ökaryot hücrelerdeki DNA replikasyonlarmda gerçekleşen bu farklılıkların sebeplerini açıklayınız.

  • Cevap: Prokaryot hücrelerde halkasal yapıda bir DNA molekülü bulunur ve replikasyon süreci iki yönlü olarak devam eder. Ökaryort hücrelerde ise doğrusal yapıda ve çok uzun bir DNA molekülü vardır. Bu yüzden ökaryot fazla sayıda replikasyon orijini oluşur ve kısa sürede DNA’nın replikasyonu sağlanmış olur.

3. DNA polimeraz enzimi açılan DNA zincirlerdeki bazların karşılarına uygun nükleotitlerin eşlenmesini sağlar. “Replikasyon sırasında DNA polimeraz enzimin bu görevi dışında başka görevleri de bulunur.” diyen bir kişinin replikasyon sırasında gerçekleşen hangi durumları gözlemlediği için bu sonuca ulaştığını açıklayınız.

  • Cevap: DNA’nın replikasyonu sırasında meydana gelen bir hatanın DNA polimeraz enzimi varlığında düzeltilebildiğini gözlemlemiştir. DNA polimeraz enzimi, DNA iplikçiklerinde meydana gelen hataların düzeltilmesini sağlar, bu şekilde hataların yavru hücrelere aktarılması önlenmiş olur.

4. Hücrelerde protein, enzim, hormon ve RNA gibi molekülleri kendisini oluşturan yapı taşlarına ayrıldıktan sonra tekrar sentezlenebilirken DNA molekülünün yıkımı gerçekleştikten sonra tekrar sentezi gerçekleşmez. Bu durumun sebebinin ne olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Steroit yapılı hormonlar hariç verilen moleküllerin sentezlenme- si için DNA molekülü kalıplık eder. Koşulların uygun olması durumunda DNA varlığında bu moleküller tekrar sentezlenebilir. Ancak bir hücrede DNA molekülünün yapı taşlarına ayrılması sonucu tekrar bir DNA sentezlenmesi mümkün olmaz. Çünkü bir hücrede moleküllerinin miktarı replikasyon olayı ile arttırılır. Replikasyon yarı korunumlu olarak gerçekleşir. Dolayısıyla DNA sentezi için yine DNA molekülüne ihtiyaç vardır.

5. Meselson (Meselsin) ve Stahl (Sıtal) yapmış oldukları çalışmalar ile DNA molekülünün yarı korunundu olarak eşlendiğine dair güçlü kanıtlar ortaya koymuşlardır. Meselson ve Stahl çalışmalarında azot atomunun izotoplarını kullanmışlardır. Buna göre:

a) Meselson ve Stahl’ın E. coli bakterilerini ağır azot (15N) içeren kültür ortamında birçok nesil çoğalttıktan sonra DNA’larım izole edip bunları santrifüj ettiklerinde DNA’ların tüpün tabanında bir bant oluşturacak şekilde toplanması nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: DNA’nın her bir zinciri, yeni oluşturulacak zincirler için kalıp
    görevini üstlenmektedir. DNA’nın eşlenmesi sonucunda da yeni oluşan DNA’ların bir zinciri eski, diğer zinciri ise ortamdan alınan yeni nüklotitlerden oluşur. Meselson ve Stahl’ın deneyinde E. coli bakterisinde hafif azot içeren (14N) zincirlerin karşısına ortamdan alınan ve ağır azot içeren (15N) nükleotitler gelmiştir. İlk eşleme sonucunda iki adet melez (14N15N) DNA molekülü oluşmuştur. Bu durum nesiller boyunca devam ettirildiğinde oluşan ağır azotlu DNA’ların oranı giderek artmıştır. Santrifüj sonucunda da ağır azotlu DNA’lar tüpün tabanında bir bant oluşturmuştur.

b) Meselson ve Stahl ağır azot taşıyan DNA’ya sahip olan E. coli bakterilerini hafif azot (14N) içeren kültür ortamında birçok nesü çoğalttıktan sonra DNA’larım izole edip santrifüj etmiş olsalardı DNA’ların tüpün hangi kısmında bir bant oluşturduğunu görürlerdi? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Meselson ve Stahl ağır azot taşıyan DNA’ya sahip olan E. coli bakterilerini hafif azot (14N) bulunan bir kültür ortamında çoğaltmış olsalardı oluşan DNA molekülleri hafif azot taşırdı (14N14N). Dolayısıyla bu DNA molekülleri izole edilip santrifüj edilmesi sonucunda da DNA’lar tüpün üst kısmında birikir ve burada bir bant oluşturacak şekilde toplanırdı.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 26 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!