Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 34

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 34 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 34

1. Kitabınızdaki genetik kodonların yer aldığı sözlüğü kullanarak görsel üzerinde A, B ve C kutucuk- larına hangi amino asitlerin geleceğini yazınız.

  • Cevap: A kutucuğu: Lizin, B kutucuğu: Prolin ve C kutucuğu: Glutamin

2. Merve, “Huntingtin proteini, ancak Huntington hastası bireylerde bulunur.” görüşünü savunmaktadır. Siz bu ifadeye katılır mısınız? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Hayır, katılmam. Huntingtin proteini, HTT geninden üretiliyor. Bu gendeki mutasyon sonucu, normal olan bireyler Huntington hastalığına yakalanıyor. Demek ki bu gen ve ürünü olan söz konusu protein tüm insanlarda bulunuyor.

3. Görsel üzerinde Ç kutucuğunda gerçekleşen olayın adını yazınız. Huntington hastalığının ortaya çıkmasında bu olayın bir rolü olup olmadığını açıklayınız.

  • Cevap: Ç kutucuğuna “Translasyon” yazılır. Huntington hastalığı, translas- yon sırasında yapılan bir hata ile değil, gendeki mutasyon sonucu ortaya çıkan kalıtsal bir hastalıktır. Transkripsiyon veya translasyon olayları sırasında gerçekleşen bir mutasyon olsaydı kalıtsal olmazdı.

4. HTT geninde CAG tekrarlarının bulunduğu bölgede bir nokta mutasyon meydana geldiğini varsayalım. Bu mutasyonla mRNA üzerindeki CAG üçlü kodonlarından birisi CAA şekline dönüşmüştür. HTT geninde 35 tekrar dizisi içeren bir bireyde bu mutasyon sonucu Huntington hastalığı gözlenir mi? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Hayır, gözlenmez. Çünkü bu birey HTT geninde normal tekrar dizisini (35 tekrar) taşıyor. Meydana gelen bu nokta mu- tasyonla mRNA dizisinin ribozomlarda okunma çerçevesi değişmemiştir. Sadece üçlü dizilerden birisi CAA kodonuna dönüşmüştür. CAA kodonunun da tıpkı CAG kodonu gibi amino asit karşılığı glutamindir. Diğer deyişle Huntingtin proteininin aminoasit dizisi de değişmemiştir. Bu durumda birey Huntington hastası olmaz.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 34 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!