Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 140

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 140

Bitki kökünün enine kesitinde dıştan içe doğru sırasıyla kök emici tüyleri, epidermis, korteks, endodermis ve merkezî silindir görülür. Kök emici tüyleri, bitkinin kök yüzey alanını artırarak su ve minerallerin emilmesini sağlar. Ayrıca topraktan emilen suyun mineral içeriğini kontrol edip zararlı olanların hücreye girişini engeller. Epidermis tabakası, kök emici tüylerini oluşturan en dış tabakadır. Kök epidermisinde kütikula tabakası bulunmaz. Epidermisin altından merkezi silindire kadar olan bölüme korteks denir. Korteks, parankima hücrelerinden oluşur. Endodermis, su ve minerallerin iletim dokusuna seçilerek geçişini kontrol eden tek sıralı hücre tabakasıdır. Endodermisin iç tarafında periskl denen bir yapı bulunur. Periskl; meristematik özellik taşıyan, tekrar bölünebilen hücrelerden oluşmuştur ve yan kök oluşumunu sağlar. Periskl, lateral meristemin oluşmasında ve topraktan su ile alınan iyonların odun borularına taşınmasında görevlidir. Periskl altında da ksilem ve floemden oluşan merkezî silindir bulunur.

İletim dokunun merkezî silindirdeki dizilişi tek ve çift çenekli bitkilerde farklıdır. Çift çenekli bitkilerde açık iletim demeti (Görsel 3.33), tek çenekli bitkilerde kapalı iletim demeti (Görsel 3.34) bulunur.

Çift çenekli (dikotil) bitkilerde ksilem, kökün merkezinde yıldız şeklindedir. Floem, ksilemin yıldız şeklindeki kolları arasındadır. Ksilem ve floem arasında enine kalınlaşmayı sağlayan demet kambiyumu bulunur. Buna açık iletim demeti denir.
Tek çenekli (monokotil) bitkilerde kökün ortasında öz bölgesi bulunur. Ksilem ve floem bu öz bölgesinin etrafına dizilmiştir. Tek çenekli otsu bitkilerde enine kalınlaşmayı sağlayan demet kambiyumu yoktur. Buna kapalı iletim demeti denir.
Kök Çeşitleri
Bitkilerde başlıca iki tip kök sistemi bulunur. Bunlar kazık kök ve saçak köktür.
• Kazık kök
Dikey yönde çok iyi gelişmiş tek ana kök vardır. Ana kökten çıkan çok sayıda ve az gelişmiş yan kökler bulunur (Görsel 3.35). Kazık kök; elma, çam, söğüt, gül, havuç, şeker pancarı, lahana, bakla, gelincik, papatya, bamya, fasulye (Görsel 3.36) gibi bitkilerde bulunur.
• Saçak kök
Ana kök gelişmemiştir. Bu kök tipinde genelde toprak yüzeyine yakın yerlerde dallanmış çok sayıda ince, uzun kökler bulunur (Görsel 3.37). Toprağa iyice yayılarak bitkinin sıkıca tutunmasını sağlar. Örneğin çim bitkisinin saçak kök sistemi, toprağı sıkıca tutarak erozyona karşı koruma sağlar. Soğan, buğday, arpa, yulaf, mısır, pırasa (Görsel 3.38) bitkilerinin kökleri saçak köke örnektir.
Bazı bitkilerin kökleri özelleşmiştir. Havuç, kereviz gibi bitkilerin kökleri besin depo eden depo köklerdir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 140 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!