Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150

Canlılar besin bulmak, düşmanlardan ve zararlı maddelerden uzaklaşmak, eş bulmak, haberleşmek gibi birçok faaliyet için hareket ederler. Hayvanlar genellikle çevresel uyaranlara hareketle tepki verirken, bitkiler bunu büyüme ve gelişmeyi değiştirerek yapar. Bitki dokularında çevreden gelen etkilere karşı tepkiler uyarıların algılanması, uyarının iletimi ve uyarıya fizyolojik cevabın verilmesi şeklinde gerçekleşir.

Bitkilerde tropizma ve nasti olmak üzere iki çeşit hareket görülür.

a) Tropizma hareketleri: Bitkinin büyüyen ve uzayan kısımlarında oksin hormonunun düzensiz dağılımı sonucu ortaya çıkan ve asimetrik büyümeden kaynaklanan yönelme hareketlerine tropizma hareketleri denir. Tropizma hareketleri uyarının yönüne bağlı olarak gerçekleşir. Uyarının geldiği yöne doğru gerçekleşen hareket pozitif tropizma, uyarının tersi yönünde gerçekleşen hareket negatif tropizma olarak adlandırılır. Uyaranın çeşidine göre tropizma hareketleri fototropizma, gravitropizma (geotropizma), hidrotropizma, trav- matropizma, kemotropizma, tigmotropizma olarak gruplandırılır.

• Fototropizma

Bitkilerin ışık uyaranına karşı gösterdiği yönelme hareketidir. Örneğin günebakan bitkisinin ya da cam kenarına konan çiçeğin güneşe doğru yönelmesi fototropizma hareketidir. Bitkinin ışık kaynağına doğru yönelim göstermesi pozitif fototropizma, ışık kaynağından uzaklaşması ise negatif fototropizma olarak adlandırılır. Köklerde negatif fototropizma, gövdede ise pozitif fototropizma görülür. Fototropizmada oksin hormonu etkilidir.

Fototropizmada Oksin Hormonunun Etkisi

Bitkilerin ışık yönünde nasıl büyüdüğüne ilişkin araştırmalar, oksin hormonunun keşfine yol açmıştır. Bilim insanları bitkilerin ışığı algılama mekanizmasını çözmek için deneyler yapmışlardır.

İlk deneyler 1880de Charles Darwin (Çarls Darvin) ve Francis Darwin (Frensis Darvin) tarafından çimen koleoptilleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Koleoptil, tek çenekli bitkiler çimlenirken filizin tohumdan toprak yüzeyine çıkışı sırasında gövde ucunu koruyan kılıftır. Charles ve Francis Darwin, koleoptilin hangi kısmının ışığı algıladığını bulmak için çalışmışlardır.
1913’te Peter Boysen Jensen (Pitır Boysın Censın), fototropizmanın ilgili sinyali nasıl ilettiğini saptamak için bir seri deney yapmıştır.

Charles Darwin, Francis Darwin ve Peter Boysen Jensen tarafından gerçekleştirilen deneyler Görsel 3.56da gösterilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!