Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 156

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 156

FOTOPERİYODİZM

Mevsimsel olaylar, bitkilerin çoğunun yaşam döngüsünde kritik önem taşır. Tohum çimlenmesi, çiçeklenme, tomurcuk dormansinin kırılması yılın belli zamanlarında gerçekleşen olaylardır. Bitkilerin yılın en uygun zamanını saptamak için kullandığı çevresel uyarı, gün uzunluğundaki değişim başka bir deyişle fotoperiyottur. Gece veya gün uzunluğuna verilen fizyolojik yanıt fotoperiyodizm olarak adlandırılır. Fotoperiyodizm, bitkilerin dünya üzerindeki dağılımını belirleyen önemli bir faktördür.

Işık alma süresine bağlı çiçeklenmeye göre bitkiler üç ana grupta incelenir.

Gecenin gündüzden daha uzun olduğu günlerde çiçeklenen bitkilere kısa gün (uzun gece) bitkileri denir. Bazı fasulye çeşitleri, çilek (Görsel 3.67), patates, kasımpatı genelde yaz sonunda, sonbaharda ya da kışın çiçeklenir.

Gündüzün geceye oranla daha uzun olduğu günlerde çiçeklenen bitkilere uzun gün (kısa gece) bitkileri denir. Bu bitkiler ilkbahar sonu veya yaz başında çiçeklenir. Hardal, marul, süsen (Görsel 3.68) ve pek çok tahıl uzun gün bitkisidir. Bu bitkilerin çiçeklenebilmesi için 12-14 saat ışık alma süresi gerekir. Türkiye’deki bitkiler genellikle uzun gün bitkisidir.

Bazı bitkiler fotoperiyottan etkilenmez. Bu bitkilere nötr gün bitkileri denir. Domates, çeltik, pamuk (Görsel 3.69), ayçiçeği, pirinç, karahindiba bu bitkilere örnektir.

Araştırmacılar, bitkinin çiçeklenmesini etkileyen faktörün gün uzunluğu değil gece uzunluğu olduğunu tespit etmişlerdir.

Kısa gün bitkileri, gece uzunluğu kritik değerin (bitkinin mutlaka kesintisiz karanlıkta kalması gereken toplam süre) altında olduğunda çiçeklenme olmaz. Kritik değerin üzerinde olduğunda çiçeklenir. Gece uzunluğu kritik değerin üzerinde olsa bile gece süreci kesintiye uğratılıp ışıklandırıldığında bitki çiçeklenmez. Uzun gün bitkilerinde gece uzunluğu kritik değerin altında olduğunda çiçeklenme olur, kritik değerin üzerinde olduğunda bitki çiçeklenmez. Gece uzunluğu kritik değerin üzerinde olsa bile gece süreci kesintiye uğratılıp ışıklandırıldığında bitki çiçeklenir. Çilek ve hardal bitkilerinde çiçeklenmenin fotoperiyodik olarak denetlenmesi Görsel 3.70’te gösterilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!