Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167

Stomaların açılmasında ve kapanmasında etkili olan olaylar Tablo 3.10da verilmiştir.

Hücreler tarafından üretilen besinlerin ve metabolik faaliyetler için gerekli bazı maddelerin bitkide farklı bölgelere taşınması gerekir. Floemde besinler çift yönlü taşınır ve bu taşınma sırasında enerji harcanır. Floemdeki taşınma hızı ksilemdekine göre daha yavaştır.

Bitkilerde fotosentez sonucu üretilen besinlerin floemde taşınması basınç akış (pozitif basınç) teorisi ile açıklanır. Bu teoriye göre fotosentezle besinin üretildiği hücrelere kaynak hücreler, besinlerin floemle taşınarak kullanıldığı veya depolandığı hücrelere ise havuz hücreler denir. Mevsime bağlı olarak bazı kaynak hücreleri havuz, bazı havuz hücreleri de kaynak görevi görebilir. Örneğin soğan gibi bir depo organı mevsime bağlı olarak bir kaynak veya bir havuz olabilir.

Basınç akış teorisine göre bitkide besinin taşınması aşağıdaki sırayla gerçekleşir. Bitkide besinin taşınma şekli

1. Kaynak hücrede fotosentezle üretilen besin maddeleri arkadaş hücrelerine geçer.
2. Arkadaş hücrelerinden kalburlu borulara geçen besin maddeleri (sukroz, amino asitler gibi), kalburlu boru hücrelerinin hücre içi yoğunluğunu artırır. Bu sayede kalburlu boru hücreleri artan ozmotik basınç ile ksilemden su çeker.
3. Kalburlu boru hücrelerine suyun girmesiyle ozmotik basınç azalırken turgor basıncı artar. Turgor basıncının etkisiyle hücre içindeki besin içeren floem öz suyu, bulunduğu hücreden diğer hücreye geçer.
4. Kalburlu boru hücrelerinde ilerleyen besin içeren floem öz suyu, depo edileceği yere geldiğinde difüzyon ya da aktif taşıma ile önce arkadaş hücrelerine oradan da depo edileceği havuz hücrelerine geçer ve burada depolanır.
5. Kalburlu borulardaki besin maddeleri havuz hücrelerine geçtiği için ozmotik basınç düşer. Kalburlu borular içindeki su tekrar ksileme geçer. Böylece bitkilerde fotosentez ile üretilen organik maddelerin taşınması sağlanmış olur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 167 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!