Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 172

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 172

BOMBUS YABAN ARILARI BİTKİLERİN ÇİÇEKLENMESİNİ HIZLANDIRIYOR

Bitki komünitelerinin devamlılığı ve ekosistem dengesinin korunması, bitkiler ve tozlaşmalarını sağlayan polinatör (tozlaştırıcı) böcekler arasındaki ilişkinin sürdürülebilmesine bağlıdır. Bu bakımdan polinatör böcekler, küresel biyoçeşitliliğin anahtar bileşenidir. Domates, patlıcan ve biber olmak üzere seralarda yetişen bitkilerin döllenmesini gerçekleştiren Bombus arıları (Görsel 3.79), doğanın dengesini bozmadan tarımsal üretime katkıda bulunmaktadır. Bu arılar, gün boyunca döllenmeye ihtiyaç duyan çiçekleri ziyaret ederek döllenmeyi sağlamaktadır.

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Çevre Sistemleri Bölümü bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre Bombus arıları, polenlerin az olduğu durumlarda ısırıcı ağız parçaları ile bitki yapraklarını keserek bitkilerdeki çiçeklenme sürecini hızlandırmaktadır. Yapılan laboratuvar çalışmalarında, arılar tarafından mekanik olarak hasar verilmiş yapraklara sahip bitkilerin hasarsız olanlara göre daha erken çiçeklendiği gözlenmiştir. Bombus arılarının hortumlarını ve çenelerini bitki yapraklarında belirgin şekillerde kesikler açmak için kullandıkları ve bu olayı sadece birkaç saniye içerisinde gerçekleştirdikleri görülmüştür. Bununla birlikte kesilen parçaların beslenmek için kullanıldığına ya da malzemenin kovana taşındığına dair bir kanıt bulunamamıştır. Araştırmacılar yapraklara verilen hasarın çiçeklenmeyi etkilemek için gerçekleştirildiğini öngörmüşlerdir. Deneylerinde Bombus arılarının bir yaprakta 5 veya 10 delik açmasına izin verirlerken, aynı işlemi mekanik kesiciler ile yapay olarak gerçekleştirmişlerdir. Yapraklarına hasar verilen bitkilerin çiçeklenme sürelerinde gelişme kaydedilirken, arı kaynaklı hasar sonucunda çiçeklenmenin yapay olana göre çok daha erken gerçekleştiği belirtilmiştir. Bombus arılarının polen azlığında yapraklara hasar verdiğini tespit etmek için polence zengin ve polence fakir ortamlarda koloniler üzerinde çalışmalarını gerçekleştirmişlerdir. Polenin bol olduğu ortamlarda yapraklara verilen hasarın oldukça az, polenin kıt olduğu ortamlarda ise yapraklardaki hasarın belirgin şekilde daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca polen yoksunluğu süresinin artırılması arıların yapraklara verdiği mekanik hasarın miktarını da artırmıştır. Doğal ortamlarda yürütülen çalışmalar da elde edilen verileri doğrulamıştır. Bölgesel bitki popülasyonunun ve arı kolonilerinin varlığının sürdürebilmesi için arıların bu davranışının önemli olduğu belirtilmektedir.

• Metinden yararlanarak bölgesel bitki popülasyonunun sürekliliğinin sağlanmasında ve ekosistemde dengenin korunmasında arıların oynadığı rolü tartışınız.

  • Cevap: Arılar bitkilerin çiçeklerini ziyaret ederek döllenmeye katkıda bulunur, bu da bitki popülasyonlarının sürdürülebilirliğini sağlar.

• Görseldeki bitkilerden hangileri meyve hangileri sebzedir? Bu gruplamayı neleri dikkate alarak yaptınız?

  • Cevap:
Meyveler: Armut, çilek.
Sebzeler: Taze fasulye, biber, patlıcan, domates, patlıcan, patates, soğan.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 172 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!