Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 179

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 179

C. Meyve Oluşumu

Çiçekte meydana gelen döllenme bitkide birtakım hormonal değişimlere neden olur. Döllenme olayından sonra çanak ve taç yapraklar dökülür. Erkek ve dişi organlar solar. Tohumu kuşatmış olan ovaryum etlenerek şişkinleşir ve meyveye dönüşür. Meyve, uyku hâlindeki tohumların korunmasını ve yayılmasını sağlayacak şekilde özelleşmiş yapıdadır.
Meyveler; basit meyve, küme meyve ve bileşik meyve olmak üzere üç gruba ayrılarak incelenir.

a) Basit meyve: Bir çiçeğe ait tek bir yumurtalığın gelişmesiyle oluşan meyveye denir. Örneğin portakal, limon, kayısı, üzüm, erik, bezelye, bakla ve kiraz (Görsel 3.100) gibi meyveler basit meyvelerdir.

b) Küme meyve (agregat): Bir çiçeğe ait birbirinden ayrı yumurtalıkların bir bütün olarak gelişmesiyle oluşan meyvelerdir. Örneğin çilek, dut, böğürtlen (Görsel 3.101) gibi meyveler küme meyvelerdir.

c) Bileşik meyve: Bir çiçek sapına bağlı birden fazla çiçeğe ait yumurtalıkların bir bütün olarak gelişmesiyle meydana gelen meyvelere denir. Ananas bileşik meyvelere örnek verilebilir (Görsel 3.102).

Bazı kapalı tohumlu bitkilerde yalnız yumurtalığın gelişmesiyle oluşan meyvelere gerçek meyve denir. Kiraz (Görsel 3.100) gerçek meyveye örnektir. Yumurtalıkla birlikte çiçeğin diğer kısımlarının da meyve oluşumuna katılmasıyla oluşan meyvelere yalancı meyveler denir. Çilek, elma (Görsel 3.103) ise yalancı meyveye örnektir. Gerçek ve yalancı meyveler aynı zamanda basit, küme ve bileşik meyve olarak da sınıflandırılır.

Bitkilerin üreme ve yayılmasında meyveler önemli bir yere sahiptir. Meyvelerin ve tohumların yayılması, bitkinin neslinin devamını sağlar. Meyvelerin yayılmasında hayvanlar, su, rüzgâr vb. faktörler etkilidir.

Meyvenin etli kısmı, hücre çeperi bileşenlerini parçalayan enzimlerin faaliyeti sonucu yumuşar. Organik asitleri ve nişasta molekülleri şekere dönüştürüldükçe meyve tatlanır. Olgun meyvede şeker konsantrasyonu %20’ye çıkabilir (Campbell, 2022: 831).

Bazı tohumlar rüzgâr yardımı ile taşınırlar. Akçaağacın kanatlı meyvesi yere düşerken helikopter pervanesi gibi döner. Böylece yere çökmesi gecikir ve meyve, içindeki tohumun rüzgârla uzak yerlere taşınmasını sağlar. (Görsel 3.104). Sincap gibi bazı hayvanlar tohumları ve meyveleri toprağa gömerler. Hayvan gizlediği yeri unutunca tohumlar çimlenir (Görsel 3.105). Dikenli meyve kabukları hayvanların kürklerine, kuşların tüylerine ve insan giysilerine tutunarak taşınır (Görsel 3.106). Hayvanlar, bazı meyve çekirdeklerini sindirmeden dışkıyla birlikte başka alanlara bırakabilir. Bazı tohumlar ise meyve kabuğunun kuruyup dökülmesi ile çevreye yayılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 179 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!