Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 18

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 18

Sonuç: Yalnız DNaz (Deoksiribonükleaz) enzimi eklenen özütteki kapsülsüz bakteriler, ısıtılarak öldürülen kap- süllü S tipi bakterilerin deoksiribonükleaz tarafından DNA’sı parçalanmıştır. Bu nedenle kapsülsüz bakteriler ortamdan DNA parçalarını alamadıklarından kapsül yapma yeteneğini kazanamamışlardır. Diğer tüplerde ise hastalık yapma yeteneğine sahip kapsüllü bakteriler gelişmiştir. Bu çalışma DNA’nın genetik materyal olarak kabul edilmesinin yolunu açmıştır.

Martha Chase (Marta Çeys) ve Alfred Hershey [Alfırıd Hörsi (Görsel 1.7)] kalıtsal maddenin protein olduğunu savunuyorlardı. Bunu kanıtlayabilmek için yeni deneyler yapmaya karar verdiler. Deneylerinde Escherichia coli (Eşherşiya koli) bakterisi ve bu bakterinin içinde çoğalan T2 virüsünü kullandılar. Araştırmacılar, bakteriyofajın protein kılıf ve DNA’dan oluştuğu bilgisine sahiplerdi. Bakterinin içine virüs tarafından bir madde gönderildiğini bilmelerine rağmen bu maddenin DNA mı yoksa protein mi olduğunu bilmiyorlardı. Bunu aydınlatmak için bir seri deney yaptılar.

Chase ve Hershey’in yaptığı deney Görsel 1.8′ de verilmiştir.

Deneyin aşamaları aşağıda verilmiştir.
• Chase ve Hershey, deneylerinde DNA’nın fosfor içerip kükürt içermemesi, proteinlerin ise kükürt içerip fosfor içermemesi avantajını kullanmışlardır. Araştırmacılar deneyi iki faj grubu ile gerçekleştirmişlerdir. İlk gruptaki virüslerin DNA’sını işaretleyebilmek için fosforun radyoaktif izotopunu (32P), ikinci gruptaki virüslerin protein kılıfını işaretleyebilmek için de kükürdün radyoaktif izotopunu (35S) kullanmışlardır.
• İşaretlenmiş bakteriyofajları ayrı ayrı E. coli bakterileriyle aynı ortama koymuşlar ve bir süre bakteriyofajların bakteri içinde çoğalmasını beklemişlerdir.
• Son aşamada ise tüpleri santrifüjleyerek konsantre hücre içeren çökelti elde etmişler, tüplerin dibindeki çökeltinin ve üstte kalan sıvının radyoaktivitesini ölçmüşlerdir.
Sonuç: Radyoaktif işaretli fajın protein kılıfının bakterinin dışında, radyoaktif olarak işaretlenmiş fajın DNA’sının ise bakterinin içinde olduğu saptanmıştır. Faj DNA’sı bakteri hücrelerine girmiştir fakat faj proteinleri girmemiştir. Chase ve Hershey, fajın kalıtsal maddesi olarak proteinin değil DNA’nın işlev gördüğü sonucuna varmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 18 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!