Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32

BUNU BİLİYOR MUSUNUZ?

Ökaryotik kromozoma! DNA moleküllerinin uçlarında telomer adı verilen özel nükleotit dizileri vardır. Te- lomerler gen içermez. Ancak bu bölgedeki DNA, tipik olarak kısa bir nükleotit dizisinin çok sayıda tekrarından oluşmuştur. Her DNA molekülü replikasyon sırasında ucundan kısalır. Bir gen ifade etmeyen telomer- lerdeki bu kısalmalar kromozomların uçlarına yakın bölgedeki genlerin zarar görmesini geciktirir. Ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalar bağın çözülmesini nasıl yavaşlatıyorsa telomerler de hücrenin yaşlanmasını yavaşlatır (Campbell, 2022: 328).

ARA DEĞERLENDİRME

1. Aşağıdaki deney ve açıklamalardan yararlanarak soruları cevaplayınız.

Avery ve arkadaşları, deneylerinde kalıtımda rol oynayan molekülü tespit etmek için hastalık yapıcı kapsüllü S. pneumoniae bakterilerini ısıtarak öldürmüşlerdir. Elde ettikleri özütü beş farklı tüpe koyarak sırasıyla tüplere DNA, RNA, karbonhidrat, protein ve lipidi parçalayan enzimler ile kapsülsüz bakteriler ilave etmişlerdir. Kapsüllü bakteri oluşumunun hangi tüp ya da tüplerde görüldüğünü incelemişlerdir.

a) Araştırmacılar deneylerinde DNA, RNA, protein, karbonhidrat ve lipidleri parçalayan enzimleri neden kullanmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Kalıtımda rol oynayan molekülü tanımlayabilmek için bu molekülün yokluğunda kalıtsal özelliğin aktarılıp aktarılmadığını test etmek gerekir.

b) DNaz enziminin eklendiği tüp hariç diğer tüplerde hastalık yapıcı kapsüllü bakterilerin oluşma nedeni nedir?

  • Cevap: Bu tüplerde DNaz enzimi olmadığı için kapsüllü bakterilerin plazmitleri transformasyonla kapsülsüz bakterilere geçmiştir. Bu nedenle bu tüplerde kapsüllü bakteriler vardır.

2. DNA ve RNA yapı ve görevleri bakımından birbirinden farklı moleküllerdir.

Aşağıda verilen tabloyu DNA ve RNA’nın istenen özelliklerine göre doldurunuz.

  • Cevap:

3. DNA’ları 15N’le işaretlenmiş E. coli bakterileri, 14N içeren besi ortamında üç kez çoğaltılmıştır. Üretilen bakterilerin DNA’ları ayrıştırıldıktan sonra santrifüj edilmiştir. Buna göre üçüncü nesilde melez DNA’nın normal azotlu DNA’ya oranı kaçtır?

  • Cevap: Melez DNA’ların normal DNA’ya oranı 2/6 dır.

4. DNA replikasyonunda rol oynayan enzimlerden birinin hücrede sentezlenememesi sonucu hücre bölünmesi gerçekleşemez. Bu enzimin sentezlenememesinin nedeni ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: O enzimin sentezinden sorumlu olan gende mutasyon olmuştur.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
2
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!