Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 54

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 54

• Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)
Yeni genetik özelliklerin rekombinant DNA teknolojisiyle aktarılması sonucu oluşan canlılara transgenik canlılar veya genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) denir. Genetik değişim, DNAdaki özelliklerin değiştirilmesiyle yapılmaktadır. Bu değişiklikler, canlıya başka bir organizmadan gen aktarılması ve DNA’da bulunan genin biyoteknolojik uygulamalarla farklılaştırılması ile organizmaya yeni bir özellik kazandırılması olmak üzere iki şekilde yapılabilir.

Son zamanlarda rekombinant DNA teknolojisi sayesinde yaşamsal öneme sahip birçok ilaç ve aşı ekonomik olarak üretilmektedir. Besinler istenilen özelliklere kavuşmakta ve daha dayanıklı hâle gelebilmektedir. Ürünlerin verimleri artırılmakta ve açlıkla mücadelede etkili rol oynayabileceği düşünülmektedir. Tarımsal ürünlerde hastalıklar ve zararlılar ile mücadele edilebilmektedir. Bunlar organizmaların genetiğinin değiştirilmesinde potansiyel yarar sağlar. Bunun yanında organizmaların genetiğinin değiştirilmesinin potansiyel riskleri de vardır. Gıda alerjisi olan kişiler, günlük besin maddelerine eklenen yabancı proteinlerden zarar görebilirler. Gen aktarımında seleksiyon amacıyla aktarılan özelliklerden biri antibiyotik direncidir. Antibiyotik direncinin insan ve hayvan bünyesindeki bakterilere yatay olarak geçişiyle sağlık açısından risklerin ortaya çıkması söz konusudur. Rekombinant DNA teknolojisi ile genetiği değiştirilmiş polenler rüzgâr, kuşlar ve böcekler tarafından hem organik hem de klasik tarımın yapıldığı alanlara taşınmakta ve genetik kirliliğe neden olabilmektedir.

SIRA SİZDE

Aşağıda altı şapkalı düşünme etkinliği ve şapkaların ifade ettiği düşünce şekilleri verilmiştir. Genetiği değiştirilmiş organizmaların ve bunlardan elde edilen ürünlerin insan sağlığı üzerindeki etkileri konusundaki fikirlerinizi altı şapkalı düşünme tekniğini kullanarak açıklayınız.

Altı Şapkalı Düşünme Etkinliği

Altı şapkalı düşünme tekniğinde şapkalar düşünmeyi, şapkaların renkleri ise insanın düşünme şeklini ifade eder. Şapkaların renklerine göre anlamı aşağıda verilmiştir.

Beyaz Şapka: Saflığı, netliği, tartışmasız olarak kabul edilen bilgileri temsil eder. Mevcut veya eksik bilgilere yoğunlaşmak için kullanılır.

Kırmızı Şapka: Tutkuları, duyguları, sezgileri temsil eder. Kırmızı renk, ateşi ve sıcaklığı çağrıştırır. Kırmızı şapka; duygu, sezgi ve heyecanlarla ilgilidir.

Siyah Şapka: Olumsuzlukları, riskleri, o kararın alınması durumundaki tehlikeleri temsil eder. Siyah şapka tehlikelere dikkat çeker.

Sarı Şapka: Olumlulukları, avantajları, o kararın alınması durumunda sağlanacak yararları ve fırsatları temsil eder. Sarı renk, güneş ışığını ve iyimserliği çağrıştırır.

Yeşil Şapka: Yaratıcılığı, üretkenliği, bu kararın alınmaması durumunda yapılabilecekleri temsil eder.

Mavi Şapka: Serinkanlı bir biçimde karar vermeyi temsil eder. Mavi şapka, düşünme sürecini gözden geçirmek ve karar vermek için kullanılır.

  • Cevap:

Beyaz Şapka: Genetiği değiştirilmiş organizmaların insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmek için, mevcut ve eksik bilgilere odaklanmamız önemlidir. Bilimsel çalışmaların sonuçlarına dayanarak gerçek verilere sahip olmalıyız.

Kırmızı Şapka: Bu konu duygusal tepkileri harekete geçirebilir. Genetiği değiştirilmiş organizmaların insan sağlığına potansiyel etkileri hakkında endişelerimiz ve duygusal tepkilerimiz olabilir.

Siyah Şapka: Genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanılması riskler içerebilir. Bu riskleri değerlendirmek ve bu organizmaların olumsuz etkilerini önceden düşünmek önemlidir.

Sarı Şapka: Genetiği değiştirilmiş organizmalar, tarım verimliliği artırabilir ve gıda üretimini iyileştirebilir. Bu nedenle bu organizmaların olumlu etkileri olabilir.

Yeşil Şapka: Yaratıcı bir şekilde bu organizmaların insan sağlığına etkilerini araştırmak ve olası riskleri azaltmak için stratejiler geliştirebiliriz. Örneğin, daha güvenli ve denetlenebilir genetik mühendislik yöntemleri geliştirebiliriz.

Mavi Şapka: Bu sorunun ele alınmasında soğukkanlı ve mantıklı bir şekilde hareket etmeliyiz. Bilimsel çalışmaların sonuçlarına dayanarak objektif kararlar vermeli ve genetiği değiştirilmiş organizmaların insan sağlığına etkilerini dikkatlice değerlendirmeliyiz.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 54 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!