Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71

Ekzergonik tepkimeler kendiliğinden gerçekleşir. Çünkü reaksiyona giren moleküller yüksek enerjili ve kararsızdır. Kararsız olan bu moleküller kararlı duruma geçmeye eğilimlidir. Reaksiyona giren moleküller daha küçük ürünlere dönüşerek kararlı hâle gelir. Yapısında bulunan kimyasal bağlardaki enerji de serbest enerji olarak açığa çıkar. Canlıların hücreleri de serbest enerjiyle iş yapar. Endergonik tepkimelerin gerçekleşmesi için enerjiye gerek vardır, endergonik tepkimeler kendiliğinden gerçekleşmez. Bu tepkimelerde küçük moleküller birleştirildiği için molekülün kararsızlığı artar ve kimyasal bağlarda potansiyel enerji birikimi sağlanır. Ekzergonik ve endergonik tepkimelerdeki serbest enerji değişimleri aşağıdaki grafiklerde gösterilmiştir (Campbell, 2022: 148, 149).

SIRA SİZDE

Aşağıdaki metinden ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Sistem, birçok alt sistemden oluşan ve bu alt sistemlerin her birinin birbiriyle etkileşim içinde bulunduğu bir bütündür. Bir sistemin bileşenleri, amacı, süreci, girdileri ve çıktıları vardır. Sistemler açık, kapalı ve izole sistemler olarak üç grupta incelenir. Çevresi ile madde ve enerji alışverişi yapan sistemler açık sistemlerdir. Kapalı sistemler, sistemle çevre arasında madde alışverişinin olmadığı, sadece enerji alışverişinin olduğu sistemlerdir. Ağzı kapalı ve içi su dolu şişe, bu tür bir sisteme örnek olarak verilebilir. İzole sistemler ise sistemle çevre arasında madde ve enerji alışverişinin olmadığı sistemlerdir. Termos, izole sistemlere örnek olarak verilebilir. Biyolojide; ekosistemler, insan vücudu, hücreler vb. açık sistemlere örnektir.

1. Hücrelerin açık sistemler olmasının nedeni nedir? Örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Hücrelerin açık sistemler olmasının nedeni, çevresi ile madde ve enerji alışverişi yapmasıdır. Amibin besini ve oksijeni alması, karbondioksit ve atık maddeleri hücreden atması bu duruma örnek olarak verilebilir.

2. Bir hücrenin enerji mekanizması ile ilgili bileşenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bir hücrenin enerji mekanizması ile ilgili bileşenleri anabolizma ve katabolizmadır. Anabolik olaylarda enerji kullanılırken katabolik olaylar enerjiyi açığa çıkarır.

3. Bir hücrenin enerji mekanizması ile ilgili bileşenleri arasında nasıl bir ilişki vardır? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Solunum tepkimelerinde açığa çıkan enerji, protein sentezinde kullanılır.

4. Hücrede görev yapan bileşenlerden birinin olmaması sistemi nasıl etkiler? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Enerji üretimi olmazsa yapım olayları gerçekleşmez. Protein sentezi gerçekleşmez. Proteinlerin olmaması protenik yapıda olan enzimin sentezlenmemesine neden olur. Bununla birlikte hücrede kimyasal tepkimeler gerçekleşmez.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
love
1
sad
0
happy
0
clap
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!