Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92

DERİN DENİZ DİPLERİNDE YAŞAM

Dev tüp solucanı Riftiapachyptila [riftiya pakiptila (Görsel 2.17)] Pasifik Okyanusu tabanındaki hidrotermal menfezler keşfedilene kadar bilim insanları tarafından bilinmiyordu. Bu hayvanların volkanik ısıdan güç alan havalandırma deliklerinin etrafında yaşaması oldukça şaşırtıcıydı. Bu canlılar kaynama noktasına yakın sıcaklıktaki suda, tamamen ışıksız ortamda, besin piramidinin üretici canlıları olmadan nasıl gelişiyor? Yapılan araştırmalar, bu canlıların dünyadaki bazı canlıların aksine enerji kaynakları için güneşe ihtiyaç duymadığını göstermiştir. Bu canlılardan biri olan dev tüp solucanı Riftia pachyptila, sülfür açısından zengin bölgelere yerleşebiliyor ve bu solucanın boyu 2 metreye kadar ulaşabiliyor. Dev tüp solucanlarının en önemli özelliği ise diğer hayvanların aksine ağız açıklığına sahip olmamalarıdır. Bu özellik keşfedildiğinde bilim insanlarını oldukça düşündürmüş. Bir hayvan beslenmeden nasıl hayatta kalabilir ve bu kadar hızlı büyüyebilir? Bu sorunun cevabı, dev tüp solucanının trofozom adı verilen organında yaşayan ve sülfid oksitleyip besin üreten endosimbiyotik bakterilerde saklıdır. Bu birliktelik yüz milyon yıl öncesine kadar uzanan başarılı bir sistemdir. Dev tüp solucanı kırmızı, geniş yüzeyli tüye benzer organı ile hidrotermal kaynaklardan gelen sudaki sülfidi toplar. Bu sülfid hemoglobine bağlanarak kanla trofozoma gönderilir. Sülfidin oksitlenmesi için gereken oksijen de derin denizdeki soğuk suda çözünmüş oksijenden gelmektedir. Sülfit ve oksijeni alan bakteriler, sülfidin oksitlenmesi sırasında ortaya çıkan enerjiyi kullanarak karbondioksidi indirger ve organik madde üretir. Kısacası derin denizlerde besin piramidinin üretici canlıları kemosentetik bakterilerdir. Kemosentez olayı da bu sistemin sürekliliğinde oldukça önemlidir.

• Metindeki açıklamalardan yararlanarak güneşin ulaşmadığı ortamlarda ekosistemlerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında kemosentetik bakterilerin önemini ve rolünü tartışınız.

  • Cevap: Kemosentetik bakteriler, güneş ışığının ulaşmadığı derin denizlerde yaşayan ekosistemlerin temel üreticileridir. Bu bakteriler, sülfür ve diğer kimyasal bileşenleri enerji kaynağı olarak kullanarak organik madde üretirler. Bu süreç, diğer organizmaların besin kaynağını oluşturur ve ekosistemin sürdürülebilirliğini sağlar.

• Bataklık bölgelerinin çürük yumurta gibi kokması, madenciliğe bağlı olarak gelişen asidik maden sahaları gibi olumsuz durumlar çok yaygın çevre problemleridir. Bu olayların nedenleri ile ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız

  • Cevap: Bataklık bölgelerinin kötü kokması, genellikle organik madde bozunması sırasında oluşan sülfür bileşiklerinden kaynaklanır. Madencilik faaliyetleri ise asidik maden sularının doğaya sızmasına neden olabilir, bu da toprak ve su kirliliğine yol açar. Bu durumlar, çevresel sorunların nedenlerinden sadece birkaçıdır ve doğal ekosistemlere zarar verebilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 92 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!