Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 94

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 94

Oluşan NH3 kemosentez olayı ile iki aşamada gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar sonucu nitrata (NO3-) dönüşür. NH3 ün nitrit ve nitrat tuzlarına dönüştürülmesinde Nitrosomonas (Nitrosomonas) ve Nitrobacter (Nitrobak- ter) cinsi bakteriler görev alır. NH3, önce Nitrosomonas bakterileri tarafından oksitlenerek nitröz aside (HNO2) dönüşür. Nitröz asit Nitrobacter cinsi bakterileri tarafından oksitlenerek nitrik aside (HNO3) çevrilir. Bu dönüşümlerden enerji açığa çıkar. Her iki bakteri grubu gerçekleştirdikleri dönüşümlerden elde ettiği enerji ile ATP sentezler. Daha sonra bu ATP’ler organik besin sentezinde kullanılır. Nitrosomonas ve Nitrobacter tarafından gerçekleştirilen kemosentez olayı aşağıdaki diyagramda gösterilmiştir.

Kemosentetik arkelerin büyük bir kısmı yüksek tuzluluk, düşük oksijen yoğunluğu, yüksek sıcaklık, yüksek ya da düşük pH gibi zor koşullarda yaşar. Bu canlılardan elde edilen zor koşullara dayanıklı enzimler, endüstride kullanılmaktadır. Kemosentetik bakterilerden birçok alanda yararlanılır.
Metallerin etkisiyle kirlenmiş suların (Görsel 2.18) kullanılabilir hâle getirilmesinde, Boya endüstrisinde ve arıtma tesislerinde atık suların temizlenmesinde,
Kalitesi düşük metal cevherlerin zenginleştirilmesinde,
Çöplerin ayrıştırılmasında,
Biyoyakıt ve biyogaz üretiminde,
Arıtma sistemlerinde metanojenlerin ürettiği metanın sanayide enerji
kaynağı olarak kullanılmasında,
Metan gazının sıvılaştırılması ile elde edilen yakıtla seraların ısıtılmasında,
Görsel 2.18: Metal atıklarıyla kirlenmiş su
Biyogaz üretimi sırasında oluşan amonyak ve fosfatlı bileşiklerin gübre ve hayvan yemi olarak kullanılmasında faydalanılır.

DÜŞÜNÜNÜZ VE YORUMLAYINIZ

Bir ekosistemde kemosentetik canlıların olmaması durumunda ne gibi durumlar ortaya çıkabilirdi? Tartışınız.

  • Cevap: Kemosentetik canlılar ekosistemin temel üreticileri olarak görev yaparlar. Bu canlılar olmadan, ekosistemde besin zinciri oluşturmak zorlaşır ve besin kaynakları azalır. Sonuç olarak, diğer organizmaların hayatta kalma şansı azalır ve ekosistem dengesi bozulabilir.

ARAŞTIRINIZ

Biyolojik arıtma tesislerinin işleyişini basılı ve elektronik ortamdan araştırınız. Araştırmanızı sınıfta sununuz.

  • Cevap: Biyolojik arıtma tesisleri, atık suyun organik ve inorganik maddelerden arındırılması için kullanılır. Bu tesislerde atık su, bakteriler ve mikroorganizmalar tarafından parçalanır ve temizlenir. Biyolojik arıtma işlemi, havalandırma havuzları, çamur çökeltme tankları ve dezenfeksiyon üniteleri gibi bir dizi adımdan oluşur. Elektronik ortamda bu tesislerin işleyişi ve avantajları hakkında daha fazla bilgi bulunabilir.

DÜŞÜNÜNÜZ VE YORUMLAYINIZ

Çöp toplama alanlarında oluşan patlamaların ve yangınların sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Çöp toplama alanlarında patlamalar ve yangınlar, çöplerin içinde birikmiş olan yanıcı gazların birikmesi ve ateşle temas etmesi sonucu oluşabilir. Bu gazların ana kaynağı çürüyen organik maddelerdir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 94 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!