Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 97

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 97

HÜCRELER UNUTUR MU?

Atmosferdeki oksijen oranı yükseklere çıktıkça azalır. Örneğin Everest Dağı’na çıkan dağcıların (Görsel 2.20) kaldığı ana kampın bulunduğu irtifada (5364 metre) atmosferdeki oksijen seviyesi, deniz seviyesinin yaklaşık yarısı kadardır. Ancak dünya genelinde milyonlarca insan 2500 metre irtifanın üzerinde sağlıklı bir şekilde yaşayabilmektedir.

Yüksek irtifalarda vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısı ve hacmi ile toplam hemoglobin miktarının arttığı bilinmektedir. Yakın bir zamana kadar insanların yüksek irtifalara nasıl uyum sağladığı tam olarak aydınlatılabilmiş değildi. Yapılan araştırmalarda yüksek Görsel 2’20: Everest Dağı’na tırmanan dağcılar irtifalara çıkan insanların düşük irtifaya indiklerinde belli bir süre yüksek irtifa koşullarındaki metabolizmalarını sürdürdükleri anlaşılmıştır. Bu da vücudumuzun metabolik bir hafızası olduğu anlamına gelebilir.

2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, hücrelerin ortamdaki oksijen düzeyini nasıl algıladığına ve buna nasıl uyum sağladığına ilişkin keşiflerinden dolayı William G. Kaelin Jr. (Vilyım Ci Kelın Cinyır), Sir Peter J. Ratcliffe (Sör Pitır Cey Raklıf) ve Gregg Semenza (Gırek Semenza) adlı üç bilim insanına verildi. Yapılan çalışmada, bulunulan ortamdaki oksijen düzeyinde dalgalanmalar olduğunda hayvan hücrelerindeki gen ifadesinde esaslı değişimler meydana geldiği saptanmıştır. Bu üç bilim insanı, oksijen düzeylerinin hücresel metabolizmayı ve fizyolojik işlevleri nasıl etkilediğine ilişkin anlayışın temelini ortaya koymuştur. Yaptıkları keşifler ayrıca anemi ve kanser gibi pek çok hastalıkla mücadele için yeni yöntemler geliştirilmesinin önünü açmıştır.

• Canlıların değişen oksijen miktarına neden ve nasıl tepki verdiğini metinden yararlanarak tartışınız.

  • Cevap: Canlılar, değişen oksijen miktarına genetik olarak programlanmış tepkilerle uyum sağlayabilirler. Yüksek irtifada, kırmızı kan hücreleri artar, gen ifadesi değişir.

BİR FİKRİN VAR MI?

Görsellerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız?

• Evinizi neden sık sık havalandırırsınız?

  • Cevap: Evinizi sık sık havalandırırsınız çünkü havalandırma, içerideki havayı tazelemek, kötü kokuları ve zararlı gazları uzaklaştırmak, oksijen seviyelerini artırmak ve genel olarak daha sağlıklı bir iç ortam sağlamak için önemlidir.

• Bacağa kramp girmesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Bacak krampı, kasların aniden kasılması ve kasılmanın serbest bırakılamaması sonucu meydana gelir. Bu genellikle su veya mineral eksikliği, aşırı kas kullanımı veya yorgunluk gibi nedenlerle olur.

• Hamur mayalanınca neden kabarır?

  • Cevap: Hamurun kabarması, maya tarafından üretilen karbon dioksitin hamur içinde hapsolması ve bu gazın kabarcıklar oluşturarak hamuru şişirmesi sonucu gerçekleşir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 97 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!