Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 135

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 135

3.1.1. Çiçekli Bitkilerin Temel Kısımları

“İnsanlar için hayati açıdan en önemli unsurlar nelerdir?” diye düşündüğümüzde aklımıza su, oksijen, besin gibi temel maddeler gelmektedir. Bu temel maddelerin biyolojik dengedeki dağılımını sağlayan en önemli canlılardan biri bitkilerdir. Yeryüzündeki ısının kontrol edilmesi, atmosferdeki gazların dengesinin korunması ve yaşamın devamı için büyük önem taşıyan canlılardan biri de bitkilerdir (Görsel 3.1). Bu nedenle canlıların çoğu, yaşamını sürdürebilmek için doğrudan ya da dolaylı olarak bitkilere ihtiyaç duyar.

Bitkiler kök ve sürgün sistemi denilen iki farklı ana sistemden oluşur (Görsel 3.2). Kök sistemi genellikle bitkinin toprak altı kısmını oluşturur. Sürgün sistemi; genellikle toprak üstündeki gövde, çiçek, meyve ve yapraklar gibi unsurlardan oluşan kısımdır. Sürgün sisteminde bulunan tomurcuklar dalları, çiçekleri ve yaprakları oluşturur. Kökler sürgün sisteminden gelen besine ihtiyaç duyarken sürgün sistemi de kökten gelecek suya ve minerallere ihtiyaç duyar.

A. Bitkisel Dokular

Bitkilerin kök, gövde ve yaprak gibi organlarında bulunan farklı dokular, belli başlı bazı görevleri yapmak üzere özelleşmiş hücrelerden oluşmuştur. Bir bitkinin büyümesi ve gelişmesi tohumdan başlayarak hayatı boyunca devam eder.

Yüksek yapılı bitkilerdeki dokuları görevlerine göre meristem doku sistemi, temel doku sistemi, iletim doku sistemi ve örtü doku sistemi olmak üzere gruplandırabiliriz.

I. Meristem Doku

Yunanca kökenli “meristem” terimi, bölünür doku (meristos: bölünme, stema: doku) anlamına gelmektedir. Bitkilerin kök, gövde ve yanal organlarının uç kısımları gibi büyüme bölgelerinde bulunan, embriyodan itibaren bölünme özelliğini koruyan, henüz belirli bir görev yapmak üzere farklılaşmamış (özelleşmemiş) hücrelerden oluşan yapılara meristem adı verilir. Bir bitki yaşadığı sürece sürekli büyüme yeteneğine sahiptir. Bu büyüme özelliği, büyüme bölgelerinde bulunan ve meristem olarak adlandırılan embriyonik dokular sayesinde gerçekleşir (Görsel 3.3).
Metabolik yönden aktif olan meristemler, bitkide bulundukları yerlerde sürekli bölünerek yeni hücreler oluşturur. Oluşan bu hücreler büyüme ve farklılaşmayla belli bir işlevi yerine getirmek üzere özelleşmiş hücrelere dönüşür. Meristem hücrelerinin faaliyetleriyle oluşturulan bu yeni hücreler, boyunun veya çapının artmasını sağlar. Böylece bitki büyür ve gelişir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 135 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!