Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 138

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 138

II. Temel Doku Sistemi

Bölünme özelliğine sahip olmayan bu doku bitkinin depolama, destekleme, organların içini doldurma ve fotosentez gibi işlevlerinin çoğundan sorumlu olup, örtü doku ve iletim doku arasındaki kısımlarda yer alır.

Temel dokuyu; farklı özelliklere sahip parankima, kollenkima ve sklerenkima hücreleri oluşturur.

a. Parankima

Hayvanlardaki bağ dokusu gibi dokuların arasını dolduran, hücreleri canlı, bol sitoplazmalı, küçük kofulları olan ince çeper- li yapıdır. Bitkilerin hemen hemen tüm organlarının yapısındaki parankima hücreleri (Görsel 3.8), bulundukları yerlere göre farklı görevler üstlenir. Parankima dokusunun solunum, fotosentez, havalandırma, depo, salgı ve iletim gibi işlevleri vardır.

Parankima dokusuna ait hücreler, çok sayıda çeşitli organik maddenin sentezlenmesini sağlar. Ayrıca bu hücreler, sentezle- dikleri besin maddelerini bitkilerin büyüme ve gelişim faaliyetleri için hücrelerinde depolar. Büyüklükleri hemen hemen eşit olan parankima hücreleri bol sitoplazmalı, ince ceperli canlı hücrelerdir. Bu hücrelerin merkezinde, büyükçe bir çekirdek ve birkaç koful bulunmaktadır. Parankima dokusuna ait hücrelerin farklılaşması çok az olduğundan bunlar kolaylıkla kök ve gövdeleri meydana getirebilmektedir. Ayrıca bitkiler; çeşitli organlarındaki parankima hücreleri kofullarında, renk veren antosiyanin gibi bileşikleri biriktirir.

Bitki gelişiminde önemli fonksiyonları olan parankima hücreleri, görevleri bakımından dört grupta incelenir:

• Özümleme (asimilasyon) parankiması
• Havalandırma parankiması
• İletim parankiması
• Depo parankiması

Özümleme (asimilasyon) parankiması: Özümleme parankiması, bitkilerin özellikle yaprak ve otsu gövde gibi genç yapılarında daha çok bulunur. Parankimaya ait bu hücreler kloroplastlı olup fotosentez yapar. Özümleme parankimasını yapraktaki mezofil tabakasında bulunan palizat ve sünger parankiması hücreleri oluşturur (Görsel 3.9).

Palizat parankiması hücreleri, üst epidermisin altında yer alır ve dikey olarak düzenli bir dizilim göstererek ışığı daha iyi alır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 138 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!