Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 144

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 144

Floem sklerenkiması bitkiye destek olmanın yanında, merkezde bulunan kambiyum dokusunun korunmasını da sağlar.

IV. Örtü Doku Sistemi

Bitkinin tüm yüzeyini örten ve onu bütünüyle sararak iç kısımdaki dokuları çevresel etkilere karşı koruyan dokuya örtü doku (koruyucu doku) denir. Örtü doku bu işlevi ile bir taraftan aşırı su kaybı, mekanik ve kimyasal etkiler gibi olumsuzluklardan bitkiyi korurken diğer taraftan da çevre ile bitki arasındaki madde alışverişinin kontrollü bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Örtü doku, temel olarak iki kısımda incelenir:

• Epidermis
• Periderm
a. Epidermis

Epidermis, bitkinin dış ortam ile doğrudan temasını engelleyen ve genç kısımların tüm yüzeyini kaplayan koruyucu dokudur.

Epidermis hücreleri; canlı, hücreler arası boşlukları bulunmayan, genellikle tek sıralı bir hücre tabakasından oluşur. Bu hücrelerde ayrıca büyük bir koful ve az miktarda sitoplazma vardır.

Bitkilerin genç gövdesinden ve yaprakların epidermisinden genellikle kütin denilen mumsu bir madde salgılanır bu da çeperlerde birikerek kütikula tabakasını oluşturur. (Görsel 3.20). Kütikula, kalın dış hücre çeperi sayesinde su kaybına, mekanik etkilere ve parazit canlıların saldırılarına karşı bitkiyi korur. Bitkinin kök sisteminde kütikula tabakası bulunmaz. Kütikula kalınlığı, bitkinin yaşama bölgesine göre farklılık gösterebilir. Bu örtü, kurak bölge bitkilerinde kalın, nemli ortam bitkilerinde ise incedir.

Epidermis hücrelerinin farklılaşmasıyla stomalar, hidatod- lar, tüyler ve emergensler (dikenler) meydana gelir.

Stoma: Bitkide terlemeyi ve gaz alışverişini düzenleyen yapılar olup yapraklarda çok sayıda bulunur. Yaprak dışındaki toprak üstü organlarda da stomaya rastlanabilir. Bitkilerin toprak altı organlarında ve tamamen suya gömülü yaşayan su bitkilerinde stoma bulunmaz.

Stoma açıklığı ve onu kuşatan Stoma, bekçi hücrelerinden meydana gelir. Bekçi hücrelerinin çevresindeki epidermis hücreleri de komşu hücreler adını alır. Bekçi hücreleri, kloroplastlı olduğundan fotosentez yapar. Hücrelerde gerçekleşen fizyolojik olayların etkisiyle ve bitkinin ihtiyacına göre bekçi hücreleri açılır ya da kapanır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 144 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!