Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 152

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 152

II. Gövde

Gövde, bitkinin toprak üstünde yükselen yan dallarını, yapraklarını ve çiçeklerini taşıyan; kök ile bu organlar arasındaki iletimi sağlayan; bu yapılara destek olan ve dallanma gösteren organıdır.

Bitkiler, kökleri yardımı ile aldığı mineralleri ve suyu en uçtaki yapraklara kadar iletir. Gövdede iletim demetleri iyi gelişmiştir. Yapraklar fotosentez sonucu sentezledikleri besini gövde aracılığı ile diğer organlara iletir. Gövde üzerinde bir yaprağın çıktığı noktaya düğüm (nodyum), art arda gelen iki düğüm arasında kalan bölgeye ise düğümler arası bölge (internodyum) denir.

Genç bitki gövdeleri, klorofil pigmenti sayesinde fotosentez yapabilir. Gövde; çiçek, yaprak ve meyveleri taşır. Ayrıca patates gibi bazı bitkilerde toprak altı gövdesi diye adlandırılan ve besin depolayan gövde çeşitleri de vardır (Görsel 3.37). Yüksek yapılı bitkilerde iki tip gövde bulunur.

Bunlar otsu ve odunsu gövdedir. Otsu gövdenin en dışı epidermis ile örtülüdür. Otsu bitkiler tek çenekli (monokotil) ve çift çenekli (dikotil) olabilmektedir. Odunsu bitkiler ise açık tohumlu (kozalaklı) ve çok yıllık çift çenekli bitkiler olabilmektedir.

Otsu tek çenekli gövde kesitinde iletim demetleri, parankima hücreleri arasında düzensiz bir şekilde dağılmıştır. İletim demetlerinin merkeze bakan kısmında ksilem, çevreye bakan kısmında ise floem bulunur. Kambiyum olmadığından bu bitkiler enine bü- yüyemez. Ayrıca tek çeneklilerde korteks tabakası ve öz bulunmaz. Buğday, lale, zambak, mısır, çim vb. otsu tek çenekli bitki örnekleridir. Bunlar da çoğunlukla tek yıllıktır.

Otsu gövde özelliğindeki çift çenekli bitkilerde ise korteks, iletim demetleri ve öz bölgesi bulunur. Bölünme özelliği gösteren kambiyum dışa doğru floemi, içe doğru ksilemi meydana getirir. Merkezdeki kısım, parankima dokusundan oluşup öz olarak adlandırılır (Görsel 3.38).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!