Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 156

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 156

Yapraklarda terleme ve gaz alışverişi gerçekleşir. Yaprakların büyümesi sınırlı olup genellikle ömrü kısadır. Ayrıca yapraklar; değişik bitkilerde su ve besin depolama, böcekleri çekme, bitkiyi hayvanlardan koruma ve böcek yakalama gibi görevleri de gerçekleştirebilir.

Yan tomurcuğun gelişmesiyle oluşan yaprak, uç kısmında bulunan meristem hücrelerinin bölünmesi ile büyür. Yaprak belli bir büyüklüğe geldikten sonra bu hücreler sürekli doku hücrelerine dönüşür.

Yaprak, genellikle yaprak ayası ve yaprak sapı olmak üzere iki bölümden oluşur (Görsel 3.43):

Yaprak ayası; yaprağın yassılaşmış, yeşil renkli, damarlarının bulunduğu bölgedir. Yaprak ayası fotosentezin yapıldığı ve gaz alışverişini gerçekleştiği bölümdür. Yaprak ayasının geniş olması, güneş ışığının daha fazla tutulmasını kolaylaştırır. Ayrıca geniş yüzey yaprağa daha fazla terleyebilme imkânı sağlar. Bitkinin yapısal olarak yaprak ayası küçük, kütikulası kalın olup su depolayabilme özelliği varsa bu bitki kuraklaşan bir ortama uyum sağlayarak üreyebilir. İletim demetleri yaprak içinde dallanarak yaprak damarlarını meydana getirir.

Damarlar, ksilem ve floemi içerir. Tek çenekli ve çift çenekli bitkilerin yapraklarındaki damarlar farklılık gösterir. Tek çenekli bitkilerin yapraklarında paralel damarlarıma (Görsel 3.44.a), çift çenekli bitkilerde ise ağsı damarlanma görülür (Görsel 3.44.b).

Yaprağın şekli ve gövde üzerindeki dizilişi, farklı bitkilerde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle yaprağın şekilsel özellikleri bir bitkinin tanınmasında son derece önemlidir. Her yaprağın bir yaprak ayası vardır. Bazı bitkilerde yaprak ayasının şekli tam, bazılarında ise parçalara ayrılmıştır. Buna göre yaprakları, basit yapraklar (Görsel 3.45.a) ve bileşik yapraklar (Görsel 3.45.b) olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!