Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 177

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 177 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 177

3.2.1. Köklerde Su ve Mineral Emilimi

Kara yosunu ve ciğer otları gibi bitkiler, iletim demeti bulundurmayan damarsız bitkilerdir. Bu bitkilerde madde alışverişi, difüzyon veya aktif taşıma olayları ile gerçekleşir. İletim demeti ilk olarak kara yaşamına uyum sağlamış damarlı tohumsuz bitkilerden biri olan eğrelti otlarında görülür. Tohumlu bitkilerde ise gelişmiş bir iletim demeti vardır. Karada yaşayan bitkilerin genelinde taşıma sistemleri damar denilen iletim borularıyla gerçekleşir. Bu iletim borularında su taşıma sisteminin yanında, köklere ve diğer organlara besin taşıma sistemi de gelişmiştir.
Bitkinin yaşamını sürdürebilmesinde karbondioksit ve su önemlidir. Fakat bunlar tek başına yeterli değildir. Bunun yanında bitki yapısına diğer elementler de katılmalıdır. Örneğin hücrenin en önemli organik bileşiklerinden proteinleri oluşturan amino asitlerin yapısında azot bulunur.

Fosfor ise ATP ve nükleik asitlerin yapısında bulunur. Fotosentezde görevli klorofilin yapısında magnezyum bulunur. Bitkiler, ihtiyaç duydukları azot, fosfor, kükürt, magnezyum, demir ve diğer elementleri yaşadıkları ortamdan yani topraktan kök emici tüyleri yardımıyla almaktadır.
Toprakta madensel tuzlar bulunur. Topraktaki suyun ve minerallerin kök emici tüyler ile alınabilmesi için bu tüylerdeki ozmotik basıncın, toprak suyunun ozmotik basıncından yüksek olması gerekir. Emici tüyler, epidermis hücrelerinin toprak içine yönelen uzantılarıdır ve toprak parçacıklarıyla kökün temas yüzeyini artırır.

A. Nodül ve Mikoriza Oluşumu

Bazı bitkiler, topraktaki besin elementlerini alabilmek için nodül gibi özelleşmiş yapılara sahiptir (Görsel 3.75). Nodül oluşturan bitkilere yer fıstığı, bezelye, fasulye, yonca gibi baklagiller örnek verilebilir. Bu bitkiler atmosfer azotunu tutabilen bakterilerle (Rhizobium-Rizobiyum) simbiyotik ilişki kurarak onların tuttuğu azotu kullanır. Bu bakteri türleri baklagillerin kök hücrelerine yerleşmesiyle yumrular oluşur. Bu yumrulara nodül denir.

Birçok bitki türünün kökleri bazı mantar türleriyle karşılıklı yarara dayanan bir ilişki kurmuştur. Bu simbiyotik birliğe mikoriza denir (Görsel 3.76). Kökler sadece uygun mantar türleriyle mikorizayı oluşturur. Mantar, başta fosfor olmak üzere diğer bazı mineralleri bitkinin kullanımına sunarken karşılığında da bitkiler, heterotrof olan mantara organik besin sağlar. Yapılan araştırmalar, mikorizalı bitkilerin daha hızlı büyüdüğünü göstermiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 177 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!