Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 18

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 18

DNA ile ilgili bazı önemli bilgiler, Erwin Chargaff (Örvin Çar- gaf) tarafından 1947 yılında açıklanmıştır. Chargaff, birçok organizmayı inceleyerek DNA’daki baz dizisinin türden türe farklı olduğunu, aynı türdeki canlıların değişik dokularından elde edilen DNA’ların ise aynı baz bileşimine sahip olduğunu açıklamıştır.

DNA’nın yapısını çözmek isteyen Rosalind Franklin ve Maurice VVilkins 1951’de X ışınları ile DNA’nın kırınımlı yapı fotoğrafını elde ettiler (Görsel 1.9). Fotoğraf, DNA molekülünün ikili sarmal yapıda olabileceğini gösteriyordu. Ancak Franklin, DNA molekülünün ikili sarmal yapıda olabileceği fikrine sıcak bakmadı. Aynı zaman diliminde James VVatson (Ceymıs Vatsın) ile Francis Crick (Fransis Kırik), DNA’nın yapısını araştırmaya başladılar (Görsel 1.10). VVilkins, DNA’nın X ışını kırınımlı fotoğrafını VVatson ve Crick ekibine gösterdi. Daha sonra VVatson ve Crick, DNA’nın ikili sarmal yapıda olduğunu ortaya koydular. VVatson ve Crick, bu fotoğraftan yararlanarak DNA’yı oluşturan fosfat, şeker, adeniri (A), timin (T), sitozin (C) ve guanin (G) moleküllerinin ölçekli modelleri ile ikili sarmal şekli elde etmeye çalıştılar. Ölçekli modeller ve X ışınlarıyla elde edilen fotoğrafın uyumlu olacağı yapıyı araştırdılar. DNA’da adenin ve timin molekülleri aynı sayıda ise bunlar karşı karşıya ve birbirine bağlı olmalıydı. Aynı şekilde, sitozin ve guanin molekülleri de eşit sayıda ve karşılıklı birbirine bağlı olmalıydı. Böylece, DNA’nın yapısı şekillendi. Elde edilen bu sonuçlarla dünyanın en önemli buluşlarından biri yapılmıştı. Hücre bölünürken DNA bir “fermuar” gibi bir uçtan açılıyordu. DNA’nın bir yarısındaki adenin moleküllerinin karşısına timin molekülleri, diğer yarısında ise timin moleküllerinin karşısına adenin molekülleri geliyor olmalıydı. DNA’daki sıralama AGCCCTTTG… ise bunun karşısına her bölünmede TCGGGAAAC… gelecek ve şifre nesiller boyu aynı kalacaktı. İkili sarmal yapı, genetik şifrenin sürekliliğini sağlıyordu.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 18 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!