Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 184

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 184

A. Suyun Taşınmasında Stomaların Rolü

Kara bitkileri, suyu topraktan kök emici tüyleri yardımıyla almak zorundadır. Emici tüylerle alınan su, ksilem ile yapraklara taşınır. Yapraklarda stomalardan terleme ile su kaybedildiğinde yaprak, ksilemden su çekebilecektir. Bu nedenle suyun taşınmasında stomaların rolü önemlidir.

Epidermis hücrelerinin farklılaşmasıyla oluşan stomalar, bitkide terleme ve gaz alışverişini düzenler. Stoma çapını bekçi hücrelerinin aralarındaki genişleme ya da daralma belirler. Bir yaprağın kaybettiği su, büyük ölçüde stoma sayısına ve büyüklüğüne bağlıdır. Bu hücrelerin aralarında stoma açıklığı bulunur. Stoma bekçi hücrelerinin önemli bir özelliği kloroplast içermeleridir. Bunların yanlarında bulunan epidermis hücreleri komşu hücreler adını alır ve kloroplast bulundurmaz (Görsel 3.82). Stomaların açılıp kapanmasındaki temel faktör bekçi hücrelerdeki turgor basınç değişikliğidir. Bekçi hücrelerin iç çeperinin kalın, dış çeperinin ince olması stomanın açılıp kapanmasında önemlidir. Bu hücrelerde K+ miktarı pH değişiklikleri, solunum ve fotosentez olayları turgor basıncını etkiler.

Fotosentezin etkisiyle hücrelerdeki glikoz artar. Bu da bekçi hücrelerinin osmotik basıncını artırıp komşu hücrelerden su çekilmesini sağlar. Bekçi hücrelerdeki turgor basıncı artar ve stoma açılır.

Işık etkisiyle komşu hücrelerdeki K+’lar bekçi hücrelerine pompalanır. K+ iyonları artan bekçi hücrelerde osmotik basınç artar, komşu epidermis hücrelerinden su alınır ve bekçi hücrelerinde turgor basıncı artar, stoma açılır. K+’un stomaların kapanmasında; stomanın bekçi hücrelerinden komşu epidermis hücrelerine K+ iyonlarının aktif taşıma ile gönderilir. K+kaybı suyun ozmotik olarak kaybına yol açtığından, stomaların kapanmasına neden olur.

Işığa bağlı olarak bekçi hücrelerdeki C02 miktarı azalır, asitlik azalıp pH artar. pH’nin yüklenmesiyle nişastayı glikoza dönüştüren enzim aktifleşir. Glikoz artınca osmotik basıncı artan bekçi hücreleri komşu epidermisten su çeker, turgor basıncı artar ve stomalar açılır. Bu olayın tam tersi stomaların kapanmasına neden olur.

Kurak bölge bitkilerinde su kaybetmemek için yaprak yüzeyindeki stoma sayısı azdır. Stomalar iyice derine gömülmüştür. Buna karşılık sucul ve nemli bölgelerde yaşayan bitkiler daha çok su alır ve bu bitkilerde suyun fazlasını atabilmek için yaprak yüzeyinde daha çok stoma bulunur.

Tamamen su altında kalan yapraklarda ise stoma bulunmaz.

Stoma çevresindeki tüyler de rüzgârı engelleyerek stomanın terleme hızının azalmasını sağlar. Bitkilerdeki terlemenin büyük bölümü stoma yoluyla yapılır.

Bitkiler fotosentezi daha çok yaprak yüzeyi vasıtasıyla yaptığından terleme ile su kaybı gerçekleşir. Ayrıca yapraktaki su kaybı, atmosferden karbondioksit alınırken de olur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 184 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!