Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 198

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 198

Tohumların çimlenmesine çevresel ve genetik faktörler etki eder. Çevresel faktörlerin en önemlileri sıcaklık, su ve oksijendir.

Sıcaklık: Çimlenme süresini düzenleyen en önemli faktörlerden biridir. Tohumda su emilimini, enzim etkinliğini ve difüzyonu etkilediği için çimlenmeyi de etkiler. Genellikle birçok bitki tohumu belirli bir sıcaklık aralığında çimlenir (Görsel 3.98). Minimum bir sıcaklığın altında veya maksimum bir sıcaklığın üstünde çimlenme gerçekleşmez. Bitkilerin çimlenmesi için en uygun sıcaklık yaklaşık 25-30 °C’tur. Minimum çimlenme sıcaklığı 5 °C civarındadır.

Su: Tohumlar yaklaşık olarak %5 ile %15 arasında su içermektedir. Su oranı %15’in üzerine çıkmadan tohumda metabolik reaksiyonlar oluşmaz. Tohumun su emmesiyle çimlenme için gerekli metabolik faaliyetler başlar. Tohuma giren su, depolanmış besinlerin sindirimi için gerekli enzimleri aktifleştirir. Suyun alınması sonucu hücreler genişler ve büyümeye başlar.

Doğal koşullarda tohumun çimlenmesi için gerekli su topraktan alınır. Topraktaki suyun önemli bir kısmı toprak partiküllerince tutulduğu için tohum tarafından kullanılamaz. Topraktaki suyun kullanılması toprağın cinsine göre değişir.

Toprağa aşın gübre verilmesi ya da topraktaki suyun yetersiz olması durumunda, ortamdaki tuz miktarı artacağı için tohumda çimlenme gerçekleşmeyebilir.

Oksijen: Tohum kabuğunun parçalanmasına kadar geçen süreçte gerekli enerji, oksijensiz solunumla elde edilebilir. Ancak kabuk parçalandıktan sonra metabolik faaliyetlerde kullanılan enerji, oksijenli solunumla sağlanır. Su altında kalan bazı topraklar yeterli oksijen içermez ve bu ortamdaki birçok bitkinin tohumları çimlenmeyi gerçekleştiremez. Ancak su kamışı gibi bazı bataklık bitkileri, oksijenin az bulunduğu bataklık koşullarında yaşayabilir.

Tohum çimlenmesi, embriyoda büyüme ve gelişmenin yeniden başladığı anlamına gelir. Bazı tohumlar uygun koşullarda hemen çimlenebilir. Buna karşılık birçok bitki tohumu, ortam koşulları uygun olsa bile çimlenmeyip uyku hâlinde bekler. Tohumun uygun olmayan şartlarda çok düşük metabolizma ile bulunduğu çimlenme durgunluğuna dormansi denir. Dormansi yani uyku süresi tohum kabuğunun kalın ve sert olması, tohumdaki su ve besin miktarına bağlı olarak değişir. Bitkinin çimlenmesi için çevresel faktörler uygun hâle geldiğinde tohum dormansi evresinden çıkar ve çimlenir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 198 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!