Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 35

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 35

1.2.1 Protein Sentezinin Mekanizması

DNA molekülü ile ilgili yapılan deneyler, DNA’nın hücre faaliyetlerini yönetebildiğini göstermiştir. Bu deney sonuçları, cevaplanması gereken başka soruları ortaya çıkarmıştır. “DNA molekülleri bu yönetimi nasıl sağlayabilir?”, “Hücreler kendi özelliklerini, oğul hücrelere nasıl aktarabilir?”, “Bu özellikler bütün canlılarda görülür mü?”… Son zamanlarda yapılan araştırmalar sayesinde;bu konudaki sorular cevaplanabilmiştir. Bilimsel araştırmalar; hayat dilinin moleküler bir şifre olarak nasıl yazıldığını, şifreli mesajların hücre tarafından nasıl çözüldüğünü, hücrede belirli protein moleküllerinin nasıl sentezlendiğini, hücre içinde protein sentezinin yapıldığı yerin gerçekte neresi olduğunu öğrenmemizi sağlamıştır.

A. Genetik Şifre ve Protein Sentezi Arasındaki İlişki

Birçok canlı türünün kendine has bazı özelliklere sahip olduğunu önceki yıllarda öğrenmiştiniz. Canlıların ortak özelliklerinin ortaya çıkmasında DNA molekülünün, virüslerde ise DNA veya RNA moleküllerinin etkili olduğunu biliyoruz. O hâlde canlılardaki ortak özelliklere ait bilgiler de bu moleküllerde saklı olmalıdır.

DNA’da hayatın dili de denilebilecek genetik bilgi bulunmaktadır. Genetik bilgi, her bir gende bulunan nükleotitlerin oluşturduğu özel şifrelerdir. Bütün canlılarda görev yapan genetik şifreler birbirine benzemektedir. Alfabedeki harflerin kelimeleri, kelimelerinse cümleleri oluşturması gibi gendeki nükleotitlerden oluşan şifreler amino asitleri, amino asitlerden oluşan proteinler de canlının özelliğini (örneğin göz rengi gibi) (Görsel 1.23) belirler. Canlıların ortak birçok özelliğinden bahsettiğimize göre hayatın dili de ortak şifrelerden oluşmaktadır. Bu şifrelerin neler olduğu, proteinlerin sentezinde nasıl kullanıldığı, değişmesi durumunda nasıl bir sonucun ortaya çıkacağı, bu bölümün başlıca konularını oluşturmaktadır.

Organizmalarda bulunan genetik şifrenin genel biçimini ve işleyişini şöyle özetleyebiliriz:

• DNA ya da mRNA’daki üçlü nükleotit grubuna kodon adı verilir. Kodon bir amino asidi şifreleyen bilgidir.
• Bir kodon genellikle birden fazla amino asiti şifreleyemez.
• mRNA’da “başlatma” ve “durdurma” kodonları bulunur.
• Başlatma kodonu: AUG,
• Durdurma (bitiş) kodonları: UAA,UGA,UAG şeklinde yazılır.
Belirtilen bu özellikler canlılarda ortaktır. Canlılardaki bu durum genetik şifrenin evrenseliğini gösterir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!