Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 41

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 41

insüline ilaç özelliği kazandırılması ise biyoteknolojinin alanıdır (Görsel 1.30).

Moleküler biyoloji, özellikle Watson-Crick’in DNA’nın çift iplikli yapısını moleküler düzeyde açıklaması ile gelişmeye başlamıştır. Bugün bilim insanları DNA’yı çeşitli yerlerinden kesebilen, kesilmiş DNA parçacıklarının birbirine eklenmesini sağlayan çeşitli enzimlerin varlığını keşfetmişlerdir. Böylece birçok kalıtsal hastalığa neden olan genetik şifre sağlam genetik şifre ile değiştirilebilecek, bitkiler ve hayvanlardaki üstün ve verimli özelliklerden sorumlu genetik şifreler başka bitkilere ve hayvanlara nakledilebilecektir. Bu çözümlerin üretilmesinde karşımıza çıkan en büyük sorun, canlıların genetik şifrelerini ortaya çıkaran gen haritalarının henüz tam olarak elde edilememesidir. Bilim insanları, canlıların gen haritaları üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

Biyoteknoloji, doğa bilimleri ve çeşitli mühendislik dallarından yararlanılarak DNA teknolojisiyle yeni bir organizma elde etmek veya mevcut organizmanın yapısında istenilen yönde değişiklikler oluşturmak amacıyla yapılan çalışmaların tamamını kapsayan bilim dalıdır. (Görsel 1.31). İstenilen genin farklı bir canlıya aktarılması genetik mühendisliğinin alanı iken o canlıdan istenilen bir ürün elde edilmesi biyoteknolojinin alanıdır. Biyoteknoloji klasik biyoteknoloji ve modern biyoteknoloji olarak ikiye ayrılır.

Biyolojik sistemler yardımıyla ham maddelerin yeni ürünlere dönüştürüldüğü işlemlere klasik biyoteknoloji denir. Melezleme, yapay dölleme poliploidi klasik biyoteknolojinin uygulamalarına örnek verilebilir.

Yapay döllenme; damızlık özelliklerine sahip verimli bireylerden alman spermleri dondurularak yapay döllenme yöntemleriyle yumurtaların döllenmesinde kullanılır.

Melezleme; Genetik yapısı farklı bireylerin çaprazlaması sonucu melez bireyler elde edilir. Bu yöntemle çekinik genlerin bi- raraya gelmesi önlenerek hastalıkların oluşmasının önüne geçilir.

Polipioidi; Vücut hücrelerinde bazı canlıların iki kromozon takımından daha fazla sayıda kromozon takımına sahip olunması durumudur. Bu yöntem ile normalden daha büyük ürünler oluşturulur. Kültür bitkileri genellikle bu yöntem ile üretilir.

Bilimsel metot ve teknikler ile bitki, hayvan ve mikroorganizmaların yapılarının kültür ortamında değiştirilip geliştirilerek yeni ürünler elde edilmesine modem biyoteknoloji denir. Modern biyoteknoloji, genetik mühendisliği sayesinde daha ucuz ve verimli ürünleri daha kolay üreterek hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Bu uygulamalardan bazıları; gen teknolojileri ve model organizmalardır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!