Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 44

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 44

Gen klonlaması ile insan DNA’larından izole edilen genler bazı bakterilere aktarılmaktadır. Bu aktarım ile insülin ve büyüme hormonu gibi ürünler daha kolay ve ucuz bir şekilde üretilir. Örneğin Görsel 1.34’te bakterilerden gen klonlanması verilmiştir.

1. Geni kullanılacak canlıya ait DNA ve vektör olarak kullanılacak bakteri plazmidi saf olarak izole edilir.
2. İzole edilen DNA’daki istenilen gen ve bakteri plazmiti aynı restriksiyon enzimleri ile kesilir.
3. Bakteri plazmiti ve istenilen geni taşıyan DNA parçası DNA ligaz enzimi ile birleştirilerek klonlanacak gen plazmite eklenmiş olur. Bu durumda plazmit, farklı kaynaktan gelen iki DNA’nın kombinasyonu olduğu için buna rekombinant (yeni bileşenli) DNA molekülü denir.
4. Rekombinant DNA bakteri hücresine tekrar aktarılır.
5. Rekombinant DNA içeren bakteriler kültür ortamında çoğaltılır. Plazmite aktarılan gen klonlanmış ve yeni hücrelere de aktarılmış olur. Böylece istenilen genin klonlanması sağlanır.
Gen klonlama uygulamaları zaman içinde sağlık, çevre, endüstri, tarım, enerji alanlarında hayatımızın vazgeçilmez parçası hâline gelecektir.

B. DNA Parmak İzi Yöntemi

Her canlının genetik olarak incelenip ayırt edilebilmesi için DNA’sındaki gen dizilimine bakmak gerekir. Her insanın DNA’yı oluşturan baz sırası, diğer insanlarınkinden farklıdır (tek yumurta ikizleri hariç). Bu dizilimin belirli tekniklerle izinin çıkarılması işlemine DNA parmak izi yöntemi denir. Bu yöntem suçluların tespiti, safkan ırkların belirlenmesi, babalık davaları, bitki ve hayvan türlerinin korunması gibi birçok alanda kullanılır.
DNA parmak izi, 1984 yılında SirAlec Jeffreys (Sör Alek Cefri) tarafından keşfedilmiştir (Görsel 1.35).
DNA dizilimindeki farklılıktan dolayı iki ayrı insanın DNA’sında, her 100 nükleotitte, 1 veya 2 nükleotidin farklı olduğu anlaşılmıştır. Örneğin GGAAGGGAAGGGAAGGGAAG gibi bir baz dizisi, aslında beş nükleotitten meydana gelen GGAAG gibi bir dizinin dört kez tekrarından oluşmuştur. DNA parmak izi tekniği bu şekilde geliştirilmiştir. Bu teknikle DNA analizleri yapılarak DNA’nın tüm yapısı ortaya çıkarılmıştır.
Özel yöntemlerle (PCR = polimeraz zincir reaksiyonu) DNA’nın bölümleri laboratuvar koşullarında çoğaltılır. Bu yöntemde yüksek sıcaklıkta yapısı bozulmayan DNA polimeraz enzimi kullanılarak…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!