Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 51

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 51

Dolly’nin klonlama basamakları şu şekilde gerçekleştirilmiştir:

• Ergin koyunun meme dokusundan bir hücre alınır.
• Meme hücresi besin bakımından az olan ortama alınarak hücre döngüsü durdurulur.
• Farklı bir koyundan alınan yumurta hücresinin çekirdeği çıkarılır.
• Meme hücresi vericisi koyundan alınan hücrenin çekirdeği, başka koyundan alınan çekirdeği çıkarılmış yumurta içine elektrik akımıyla yerleştirilip kaynaştırılır.
• Elektrik akımı hücre bölünmesini başlatır ve embriyo oluşur.
• Embriyo, taşıyıcı annelik yapacak farklı bir koyunun rahmine yerleştirilir.
• Yavru kuzu Dolly, dünyaya gelir. Bu kuzu, meme hücresinin çekirdeği alınan koyunun genetik ikizidir.

Gen mühendisleri tarafından genleri değiştirilen canlılara, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) veya transgenik organizmalar adı verildiğini öğrenmiştik.

GDO’ların elde edilmesinde kullanılan modern biyoteknoloji ya da genetik mühendisliği, doğadaki mevcut mekanizmaların inceliklerini anlayıp bu bilgiler ışığında doğadaki molekülleri kullanarak yeni ürün ve hizmetler ortaya koyar. Ancak GDO’lu ürünlerle ilgili iki görüş ortaya çıkmaktadır. GDO, kimilerine göre 21. yüzyılda insanlığın sorunlarını çözecek; kimilerine göre ise birçok olumsuz sonuç doğuracak modern biyoteknoloji yöntemidir.

GDO’lu ürünlerle ilgili Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde 1992 yılında yapılan Rio Konferansı’nda “Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi” adı altında bir protokolün hazırlanması karara bağlanmıştır. BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ne ek Biyogüvenlik Protokolü, 2000 yılında ülkelerin imzasına açılmış; ülkemiz de 24 Ocak 2004 tarihinde bu protokolü kabul etmiştir. Genetiği değiştirilerek elde edilen canlılar, kimyasallara ya da zararlılara karşı daha dirençli olmaktadır. Bu da tarımda kimyasal böcek ilaçlarının kullanımını azaltmaktadır. GDO teknolojisi; mısırın ve pamuğun zararlılara, soya ve kanolanın böcek ilaçlarına, kabağın da virüslere karşı dirençli olmasında kullanılmaktadır.

Genlere müdahale edilerek bitkilerin lezzet, besleyicilik ya da dayanıklılık gibi özellikleri artırılabilmekte, istenmeyen durumlara daha kolay müdahale etme yetenekleri geliştirilebilmektedir. Genetiği değiştirilmiş organizmaların özellikle aşı ve ilaç yapımında…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 51 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!