Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 68

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 68

Ekosistemdeki bitkiler, hayvanlar, mantarlar, tek hücreli canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Yeryü- zündeki yaşamın devamlılığı güneş enerjisinden sağlanır. Güneş enerjisi, fotosentezle organik moleküllerin bağlarında kimyasal enerjiye dönüştürülerek depolanır. Hücresel solunum ile organik moleküller parçalanır ancak açığa çıkan kimyasal enerji, hücrede doğrudan kullanılmayıp öncelikle ATP molekülünün yapısında tutulur. Bu sebeple her hücre, kendi ATP’sini üretir ve yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirir. Eğer hücre ATP üretemezse yaşamını sürdüremez. Bu yüzden ATP, canlılar için temel enerji molekülüdür.

ATP’nin bazı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

• Her hücre ihtiyaç duyduğu ATP’yi kendi sentezler.
• ATP sentezi hücrede sitoplazma, mitokondri ve kloroplast gibi yapılarda gerçekleşir.
• ATP hücrede depolanamaz.
• ATP enerji taşıyıcı olarak görev yapar.
• ATP oluşumu dehidrasyon tepkimesiyle, parçalanması hidroliz tepkimesiyle olur.

ATP sentezi, fosforilasyon olayıdır. Fosforilasyon üç şekilde gerçekleşir:

Substrat düzeyinde fosforilasyon: Yapısında fosfat bulunan bir substrattan enzim yardımıyla ADP’ye bir fosfat grubu aktarılarak ATP sentezlenmesidir. Oksijensiz solunum, oksijenli solunum ve fermantasyon yapan canlıların hepsinde görülür.
Oksidatif fosforilasyon: Organik molekülden ayrılan hidrojenlerin indirgenme-yükseltgenme olayları sayesinde elektronların taşınması sırasında açığa çıkan enerji ile ATP sentezlenmesidir. Oksijenli solunumun elektron taşıma sistemi evresinde gözlenir. Ayrıca inorganik madde oksitlenmesine bağlı organik madde üretiminde açığa çıkan enerjiden ATP üretimi de oksidatif fosforilasyondur. Dolayısıyla kemosentez olayında da oksidatif fosforilasyon gerçekleşir.

Fotofosforilasyon: Işık enerjisi ile ATP sentezlenmesidir. Klorofilli canlılarda fotosentez olayında gerçekleşir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!