Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 92

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 92

ararken kullandıkları bilimsel yöntemler farklı olabilir. Ayrıca, bu basamakları farklı bir sıralamayla da takip edebilirler. Birbirinden farklı birçok bilim dalı vardır ve dolayısıyla her bilim insanının çalıştığı problem farklı olacağından her bir probleme ilişkin çözüm yolları da farklı olacaktır.

Bilim insanları bir soru sorduktan sonra geçici çözüm yolu bulmak için tümdengelimci mantığı kullanırlar. Bu mantık, gözlemleri ya da gerçekleri dikkate alarak bu gözlemler ya da gerçeklerle uyumlu yeni bir öneri oluşturur. Bu geçici öneri, hipotez olarak adlandırılır. Hipotez, problemlere çözüm önerisi getiren gözlemlere ve mevcut bilimsel bilgilere dayanarak hazırlanmış, sınana- bilen önerilerdir. Bilim insanları, hipotez oluştururken sordukları soruya bir ya da birkaç olası cevap bulmak için elde ettikleri verileri bir araya getirirler. Çok sayıda verinin bir araya getirilip genellemeler yapılmasına tümevarım denir.

Bilimsel bir hipotez, ilave gözlemler ya da deneyler yapılarak sınanabilir olmalı ve öngörüler sunabilmelidir. Bir hipotezin denenmesi sırasında yapılan ek gözlemler, yeni bir hipotezin kurulmasını ya da eski hipotezin değiştirilmesini gerektirebilir (Görsel 2.23). Hepimiz, gündelik hayatta karşılaştığımız sorunları gözerken hipotezleri kullanırız. Bir soruya çözüm bulmak için farklı hipotezler ileri süreriz. Daha sonra sonucun tahmin ettiğimiz gibi olup olmadığını görmek için deney yaparak hipotezimizi sınayabiliriz. Gözlem yapma, problem belirleme, hipotez ortaya atma ve sonuç çıkarma işlemleri doğrudan bilimsel süreçlerle ilgili iken bu süreçlerin bilim insanının sahip olduğu anlayışlardan nasıl etkilendiği ise bilimin doğası ile ilgilidir. Oluşturulan hipotez, kontrollü deney yapılarak test edilir. Kontrollü deneyde kontrol ve deney grubu olmak üzere iki grup deney düzeneği hazırlanır. Kontrol grubu, deney grubuna uygulanan faktörün etkilerinin karşılaştırıldığı gruptur. Kontrollü deneylerde, deneyi etkileyen faktörlerden sadece etkisi araştırılan faktör değiştirilir. Değiştirildiğinde deney sonucunu etkileyen bu faktöre bağımsız değişken denir. Bağımsız değişkene bağlı olarak değişen değişkene ise bağımlı değişken denir. Örneğin bitki büyümesine ışığın etkisi araştırılırken diğer tüm şartlar sabit tutulur ve ışık faktörü değiştirilir. Burada ışığın olup olmaması bağımsız değişkendir. Işığın olup olmamasına göre bitkideki büyüme ise bağımlı değişkendir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 92 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!