Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

12. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 30

“12. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 30” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 30

1. a) 1. deneyin sonucunda fotosentezle ilgili hangi bilgiye ulaşılabilir?

  • Cevap: Kapalı fanusta gaz alışverişi gerçekleşmemektedir. Bu nedenle fanus içerisindeki O2 tükendiğinde mum sönmüş, fare ise ölmüştür. Nane bitkisi fotosentez yaparak O2 üretir. Nane bitkisi ile kapalı fanusa yerleştirilen mum O2’den dolayı yanmaya devam eder. Aynı şekilde fare de nane ile birlikte fanusa yerleştirildiğinde canlılığını korur. Bu deney fotosentez sonucunda açığa çıkan gazın O2 olduğunu gösterir.

b) 2. deneyin sonucunda fotosentezle ilgili hangi bilgiye ulaşılabilir?

  • Cevap: Düzenekte kavanoz içerisinde CO2 tutucu bir madde olduğu görülüyor. Bu nedenle bitkinin kavanoz içerisinde kalan kısmı fotosentez yapamayacağı için sararmıştır. Kavanoz dışında kalan kısmı ise fotosentez yapabilmiştir. Bu deney fotosentezin gerçekleşebilmesi için CO2 gazının gerekli olduğunu göstermiştir.

c) 3. deneyin sonucunda fotosentezle ilgili hangi bilgiye ulaşılabilir?

  • Cevap: İyot, nişasta ayracıdır. Nişasta varlığında renk değişikliği gözlenir. Yaprağın ışık geçirmeyen bantla kapatılan kısmına iyot çözeltisi damlatıldığında renk değişikliği gözlenmezken kapatılmayan kısımları mavi renk almıştır. Bu durum bantla kapatılmayan kısımlarda nişasta oluştuğunu, bantla kapatılan kısımda ise oluşmadığını gösterir. Bu deney fotosentez sonucunda besin oluştuğunu göstermektedir.

ç) 4. deneyin sonucunda fotosentezle ilgili hangi bilgiye ulaşılabilir?

  • Cevap: Yeşil ve mavi ışık klorofil çözeltisinden geçirilerek galvanometredeki değerlere göre klorofil tarafından soğurulma miktarları belirlenmiştir. Klorofil çözeltisinden yeşil ışık geçirildiğinde galvanometrede okunan değer, mavi ışığa göre daha büyüktür. Bu durum klorofil çözeltisinin mavi ışığı yeşil ışığa göre daha çok soğurduğunu gösterir. Klorofil çözeltisinde soğurulan ışık miktarı ne kadar fazlaysa fotosentez hızı da o kadar fazla olacaktır. Bu deney fotosentezin mavi ışıkta daha hızlı, yeşil ışıkta ise yavaş olduğunu gösterir.

2. Fotosentez olayını ve fotosentezin yaşama katkılarını açıklayınız.

  • Cevap: Fotosentez, ışık varlığında CO2 ve H2O kullanılarak besin ve O2 üretilmesi olayıdır. Fotosentez sırasında CO2 kullanılır. Bu durum ekosistemdeki C dengesinin korunmasını sağlar. Fotosentez sonucu oluşturulan besin tüketici canlılar tarafından tüketilir. Bu nedenle besin zinciri açısından çok önemlidir. O2 ise oksijenli solunum yapan canlılar için büyük önem taşımaktadır.

3. NASA’ya ait uyduların yaptığı gözlemler, 21. yüzyılda, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan kalabalık nüfuslu ülkelerdeki bitki örtüsünün arttığını gösteriyor. Hatta nüfusun yoğun olmadığı kutup bölgelerinde bile bitki örtüsü giderek artıyor. Örneğin uydu verilerine göre Kuzey Kutbu’ndaki Svalbard bölgesindeki bitki örtüsü 1986-2015 döneminde %30 artmış.
Araştırmacılar, geçmişte yapılmış 250’den fazla bilimsel çalışmayı detaylı bir biçimde inceleyip uydular tarafından toplanan verileri analiz ederek ve arazide doğrudan gözlemler yaparak dünya genelinde yaşanan yeşillenmenin sebeplerini tespit etmiştir. Başlıca sebepler arasında tarım arazilerinin artması, büyük ölçekteki ağaç dikimleri ve terk edilen arazilerin doğal bir biçimde yeniden ormanlaşması vardır. Ayrıca küresel ısınma sebebiyle sıcaklıkların artması da özellikle kutup bölgelerinde bitki örtüsünün artmasına sebep olmaktadır. Araştırmacılara göre dünyanın giderek yeşillenmesinin ana nedeniyse, ironik bir biçimde, atmosferdeki karbondioksit miktarında yaşanan artıştır.

Yukarıda verilen metinden hareketle küresel ısınma ile fotosentez arasındaki ilişkinin olumlu ve olumsuz yönlerini açıklayınız.

  • Cevap: Küresel ısınma atmosfere salınan sera gazlarının artması sonucunda meydana gelir. Nüfus yoğunluğunun artması ve insan faaliyetleri atmosfere verilen CO2 gazının miktarında artışa neden olmaktadır. Bu artış da küresel ısınmaya yol açmaktadır. CO2 gazı, fotosentez sırasında kullanılır. Bu nedenle ortamdaki CO2 gazı miktarının artması, uygun koşullarda fotosentez hızının artmasını sağlar. Böylece küresel ısınmaya neden olan faktörlerin fazla olduğu yerlerde bitkisi örtüsü de zenginleşir. Ancak bir süre sonra gelişen bitki örtüsü küresel ısınmaya neden olan gazları daha fazla kullanacağı için küresel ısınma yavaşlayacak ve bu durumdan olumsuz etkilenecektir.

12. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!