Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62

12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62

1. Kıtaların, okyanusların ve denizlerin jeopolitik değerini etkileyen coğrafi gelişmelere örnekler veriniz.

  • Cevap: Geçmişten günümüze kıta ve okyanusların konumsal öneminin değişmesinde siyasi gelişmeler (savaşlar, göçler vb.), coğrafi keşifler, doğal kaynaklar açısından zengin sahaların keşfi, teknolojik yenilikler ve ulaşım alanındaki gelişmeler etkili olmuştur.

2. Asya ve Avrupa arasındaki ticaret yollarının geçmişten günümüze önemini korumasında etkili olan faktörler nelerdir?

  • Cevap: Asırlar boyunca eski dünya karaları olarak adlandırılan ve Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayarak “Avrasya” kavramını ortaya çıkaran ticaret yolları, ticari ve ekonomik ihtiyaçlardan doğmuştur. Bazı dönemlerde önemi azalsa da bu yollar, günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmıştır.

3. Yapay yollardan açılmış önemli deniz yolu geçitleri, dünya üzerinde hangi bölgelerin jeopolitik önemini artırırken hangi bölgelerin önemini azaltmıştır? Örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: İki su kütlesini birleştirmek için insanlar tarafından açılan su yollarına kanal adı verilir. Deniz yolu ulaşımında çok önemli olan kanallar, yolların kısalmasını sağlayarak ülkeler arası taşımacılığı hızlandırmıştır. Panama ve Süveyş, dünyadaki en önemli kanallar olarak kabul edilmektedir. Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu bağlayan Panama Kanalı’nın açılmasıyla Karayipler-Meksika Körfezi Yolu gibi güzergâhların dolayısıyla Orta Amerika’nın önemi artmış, Macellan Boğazı’nın önemi de azalmıştır. Akdeniz ve Kızıldeniz’i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı’nın açılması ise Akdeniz ve Kızıldeniz’in yanı sıra çevre karaların önemini artırırken Ümit Burnu Yolu’nun önemini de azaltmıştır.

4. XV. yy’ın başlarından itibaren Portekizli ve İspanyol kâşiflerin Avrupa-Asya arasındaki ticaret yollarına (İpek ve Baharat) alternatif güzergâhlar aramalarının nedenleri nelerdir? Coğrafi Keşifler olarak adlandıran bu sürecin sonunda kıtalar ve okyanusların konumsal öneminde bir değişim yaşanmış mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Avrupa ile Asya arasındaki kara ticaret yollarının Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde olması Avrupalıları rahatsız ediyordu. Asya’daki ipek, baharat ve değerli maden zenginliğine ulaşacak alternatif ticaret yollarının bulunması amacı ile Portekizli ve İspanyol kaptanlar tarafından başlatılan Coğrafi Keşifler; yeni kıtalar, okyanuslar ve deniz aşırı toprakların keşfedilmesine sebep olmuştur. Bu süreçte uzun süren yolculukların daha kısa zamanda gerçekleşmesi deniz taşımacılığının önemini artırmış; böylece Atlas Okyanusu, Ümit Burnu güzergâhı ve yeni keşfedilen kara parçalarının önemi artmış, İpek ve Baharat yolları güzergâhında yer alan Akdeniz ve Anadolu’nun önemi ise kısmen azalmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!