Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 38 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38

2.4. Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Uygulamaları

a) Gen Teknolojileri

Biyolojideki hızlı gelişim, gen teknolojisi ve genetik mühendisliğindeki biyoteknolojik çalışmaları hızlandırmıştır. Canlılar üzerinde uygulanan gen teknolojileri, hayatın birçok alanında yeni ufuklar açmıştır. Genetik çalışmalar yapılırken bilgisayar teknolojisinin de kullanılması, gelişimdeki hızı bir kat daha artırmıştır.

Önemli genetik mühendisliği çalışmalarından biri, genom projeleridir. Bu projelerde biyolojik araştırmalarda önemi olan maya, meyve sineği, fare vb. diğer canlı türlerinin genom haritalarının çıkarılması amaçlanmıştır. 1990 yılında ise insan genomunun haritalanması amacıyla “İnsan Genom Projesi” başlatılmıştır. 13 yıl süren proje sonucunda insan genomunu oluşturan baz çiftlerinin DNA dizilimi çıkarılmıştır. İnsan Genom Projesi ve karşılaştırmalı genomik çalışmalar, diğer organizmalarla çok sayıda ortak genimiz olduğunu göstermiştir. Örneğin insan genlerinin yaklaşık %50’si Drosophila melanogaster [Drosofila melanogaster (sirke sineği)] (Görsel 1.48) ile %90’ı ise farelerle ortaktır. İnsanlar üzerinde deney yapmak mümkün olmadığından bilim insanları, deneylerinde model organizmaları kullanmaktadır. İnsanlarda görülen bazı hastalıklar aynı zamanda model organizmalarda da görülür. Bu sebeple ilaçların etkinlik ve güvenilirliğini saptamak, hastalık genlerini tanımlamak gibi çalışmalarda model organizmalar kullanılmaktadır.

Model organizmalar, bilim insanlarının üzerinde çalışılması zor olan diğer türler hakkında bilgi edinmek için kullandıkları canlılardır. Genetik çalışmalarda kullanılacak iyi bir model organizma; kolay büyüyebilmeli, kısa sürede nesil verebilmeli, birçok yavru üretebilmeli, kolayca mutasyona uğratılabilmeli ve çapraz- lanabilmelidir. Model organizmaları, laboratuvar ortamında üretmek ve bunların üretimlerini devam ettirmek düşük maliyetli ve kolaydır. Yıllar boyunca model organizmalar hakkında çok fazla bilgi edinilmiş olması, bu organizmaların bilimsel çalışmalarda kullanılmasını cazip hâle getirmiştir. Bir model organizma örneği olan Drosophila melanogaster, insanda bulunan çeşitli hastalık genlerini taşır. Bundan dolayı Drosophila melanogasteri kullanarak insan genlerinin fonksiyonu hakkında bilgi edinilebilir. Bu bilgiler ışığında pankreas kanseri, prostat kanseri, lösemi ve diğer bazı hastalıklarla ilgili çalışmalar yapılabilir. Başka bir model organizma örneği olan Saccharomyces cerevisiae [Sakhoromi- ses serevise (maya mantarı)] (Görsel 1.49) ise insana ait hastalık genlerinin benzerlerini taşımasından dolayı yeni ilaçların denenmesinde kullanılır. Danio rerio [Danio reyro (zebra balığı)]

(Görsel 1.50) model organizması da insana ait birçok hastalık ve gelişim genlerini taşır. Bundan dolayı Alzheimer, kanser ve kalp hastalıklarının tedavisi için geliştirilen yeni ilaçların denenmesinde kullanılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!