Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 22 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22

Açısal Hız ( U )

Bir cismin, çembersel yörüngede birim zamandaki taradığı açının radyan cinsinden değerine açısal hız denir. Açısal hız vektörel bir büyüklüktür. Birimi Sl’da radyan/saniyedir. u = y formülünde 0 yer değiştirme açısını, t zamanı ifade eder. Cisim, başladığı noktaya tekrar geldiğinde bir periyotluk sürede (T) 2n radyanlık açı (3600) taramış olur. Açısal hız, aşağıda gösterildiği şekilde ifade edilir:

Formülden de anlaşılacağı üzere açısal hız büyüklüğü, yörüngenin yarıçapına bağlı değildir. Açısal hız ile çizgisel hız farklı kavramlardır. Örneğin Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönüşü sırasında her noktasının açısal hız büyüklüğü aynıdır fakat çizgisel hız büyüklüğü yarıçap uzunluğuna göre farklılık gösterir. Ekvator bölgesindeki çizgisel hız Dünya’nın şeklinden dolayı kutuplardaki çizgisel hızdan daha fazladır.

Dönen bir cismin açısal hız vektörünün yönü sağ el kuralına göre bulunur.

Şekil 1.1.3’te verilen yatay düzlemde sağ elinizin dört parmağını dönen cismin hareket yönünü gösterecek şekilde tutarsanız baş parmağınız açısal hız vektörünün yönünü gösterir.

Merkezcil İvme ( a )

Düzgün çembersel harekette “Hızın büyüklüğü sabit olduğu için ivme sıfır mıdır?”, sorusu akıllara gelebilir fakat ivmeyi oluşturan net kuvvettir. Yatay düzlemde doğrusal yörüngede sabit hızla giden bir aracın ivmesi sıfırdır. Çünkü net kuvvet sıfırdır.

Düzgün çembersel harekette hızın büyüklüğü sabittir fakat hız vektörünün yönü, merkeze doğru çeken kuvvet sayesinde sürekli değişir. Dönme hareketi bu kuvvet sayesinde gerçekleşir. Oluşan ivme, kuvvet ile aynı yönlü olup merkeze doğrudur. İki hız vektörünün yönü farklı olduğundan hız değişimi vektörel olarak sıfır değildir. Bu hız değişimi de anlık ivmeyi oluşturur. Anlık ivme çok küçük bir zaman diliminde (cismin aldığı yolun açısı sıfıra çok yakın) oluşur. İvme, düzgün doğrusal harekette olduğu gibi şu şekilde ifade edilir:

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!