Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 32 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32

Düşey düzlemde düzgün çembersel hareket yapan bir cisme etki eden kuvvetler Şekil 1.1.13 ve Şekil 1.1.14’te gösterilmiştir. Cisim A noktasındayken ipteki gerilme kuvveti ve cismin ağırlığının toplamı merkezcil kuvvet olacaktır. Bu noktada ipteki gerilme kuvveti en küçük değerini alır. Merkezcil kuvvetin büyüklüğü şöyle ifade edilir:

Fm = T1 + G

Cisim B noktasındayken merkezcil kuvvet sadece ipteki gerilme kuvveti olur. Merkezcil kuvvetin büyüklüğü şöyle ifade edilir:

F = T

Cisim C noktasındayken ipteki gerilme kuvvetinin büyüklüğü ve cismin ağırlığı zıt vektörler olduğundan büyüklük olarak farkları merkezcil kuvvete eşit olur. İpteki gerilme kuvveti, cisim C noktasındayken en büyük değerini alır. Merkezcil kuvvetin büyüklüğü şöyle ifade edilir:

Fm = T3 – G

Şekil 1.1.13’te görüldüğü gibi ip çemberin merkezi ile yatayda bir açı yaptığında merkezcil kuvvet büyüklüğü, ağırlık büyüklüğünün sinüs bileşeni kullanılarak bulunur. Cisim D noktasındayken merkezcil kuvvetin büyüklüğü şu şekilde ifade edilir:

Fm = T4 + G.sina

Şekil 1.1.13: Düşey düzlemde kuvvetlerin gösterimi

Cisim E noktasındayken merkezcil kuvvet büyüklüğü Şekil 1.1.14: Düşey düzlemde kuvvetlerin gösterimi şu şekilde ifade edilir:

Fm = T5 – G.sina

Lunapark hız trenindeki hareket, düşey düzlemde gerçekleşir ve hız büyüklüğü sürekli değişir. Hızın değişmesi merkezcil kuvveti de değiştirir. Merkezcil kuvvet, trenin toplam ağırlığı ve zeminin tepki kuvvetine bağlı olarak değişir. Şekil 1.1.15’te kuvvetlerin serbest çizim diyagramı gösterilmiştir. Tren üst noktada iken merkezcil kuvvet en büyük değerini alır ve büyüklüğü şu şekilde ifade edilir:

Fm = Nı + G

Tren alt noktada iken merkezcil kuvvet en küçük değerini alır ve merkezcil kuvvetin büyüklüğü, N2 ve G zıt vektörler olduğu için tepki kuvveti büyüklüğünden ağırlık büyüklüğünün çıkarılmasıyla bulunur.

Fm = N2 – G

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!