Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 112

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 112

Bir girişim deseninde gözlemlenen girişim çizgilerinin özellikleri şu şekildedir:

• Merkez doğrusuna göre simetriktir.
• Merkez doğrusuna uzaklıklarına göre sırayla numaralandırılır.
• Kaynakların üzerinde veya dışında gözlemlenmez.
• Kaynakları birleştiren K1-K2 doğrultusu üzerinde ardışık iki dalga katarı ya da iki düğüm çizgisi arasındaki mesafe, oluşturulan dalgaların dalga boyunun yarısı kadardır.
• Şekil 3.5’te görüldüğü gibi K1-K2 doğrultusu üzerinde ardışık bir dalga katarı ile bir düğüm çizgisi arası mesafe, oluşturulan dalgaların dalga boyunun dörtte biri kadardır.
• Kaynaklar arasında girişim deseni oluşabilmesi için kaynaklar arası uzaklığın, dalgaların dalga boyunun yarısından büyük olması gerekir.

Aynı anda titreşen özdeş noktasal Ki ve K2 kaynaklarının ürettiği A dalga boylu su dalgalarının oluşturduğu girişim deseni şekilde verilmiştir. Bu desen üzerinde oluşan 2. düğüm çizgilerini çizerek aralarındaki uzaklığı A cinsinden hesaplayınız. (Düz çizgiler dalga tepelerini, kesikli çizgiler dalga çukurlarını göstermektedir.)

Ardışık iki düğüm çizgisi arası yatay uzaklık A/2 olduğundan merkez doğrusunun sağında ve solunda yer alan ikinci düğüm çizgileri arası uzaklık 3A/2 olacaktır.

UYGULAMA » 2 

Su derinliği her yerinde aynı olan bir dalga leğeninde, özdeş iki noktasal kaynak aynı fazda çalıştırılarak girişim deseni elde ediliyor.

Buna göre
I. su derinliğini artırma,
II. kaynakları birbirine yaklaştırma,
III. kaynakların frekansını artırma
işlemlerinden hangilerinin tek başına yapılması girişim desenindeki düğüm çizgilerinin sayısını azaltabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: I ve II

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 112 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!