Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 156

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 156

• Elektronların sadece tanecik özelliği dikkate alınmış, dalga özelliği göz ardı edilmiştir.
• Spektrum çizgilerinin ayrıntılı gözlemi yapılmamıştır. Tek elektronlu atomlarda bazı çizgilerin daha parlak olması, spektrum çizgileriyle birlikte oluşan alt spektrum çizgilerinin varlığı bu model ile açıklanamamaktadır.
Bohr atom modelinin bazı konuları açıklamakta yetersiz kalması, yeni bir atom teorisinin geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Yeni atom teorisi, bir anda ve bir bilim insanının çalışmalarıyla değil, zamanla ve birçok bilim insanının katkılarıyla oluşmuştur. Louis Victor de Broglie (Lui Viktor De Broli), Werner Heisenberg (Verner Hayzenberg), Erwin Schrödinger (Ervin Şrödinger) gibi önemli bilim insanlarının çalışmalarıyla şekillenen bu teori, modern atom teorisi olarak isimlendirilmiştir. Bugün de geçerliliğini koruyan modern atom teorisi, Bohr atom modelinin açıklayamadığı birçok konuda yeni çözüm önerilerinde bulunmuştur.

Modern atom teorisinin ortaya çıkmasıyla birlikte insanların hayatını kolaylaştıran birçok buluşa imza atılmıştır. Sağlıkta teşhis ve tedavi, farklı bilim alanlarında araştırma ve tespit için kullanılan ESR (Elektron Spin Rezonans); tıpta teşhis ve tedavi için kullanılan MR (Manyetik Rezonans) ve PET (Pozitron Emisyon Tomografisi); endüstri, tıp, mühendislik gibi birçok alanda kullanılan lazer ışınları bu buluşlardan bazılarıdır. Ayrıca atom fiziği sayesinde geliştirilen nanoteknoloji, yarı iletken fiziği, süper iletkenlik gibi günlük yaşamda yer alan teknolojik uygulamalar ve cihazlar 6. ünitede ele alınacaktır.

Louis Victor de Broglie’nin Modern Atom Teorisine Katkıları

Işığın elektromanyetik dalga özelliği anlaşıldıktan sonra Louis Victor de Broglie (Görsel 4.7), parçacığa bir dalganın eşlik ettiğini belirten ve kendi adıyla anılan bir hipotez öne sürdü. Bu hipoteze göre kütlesi ve hızı olan her parçacığa momentumu ile ters orantılı olarak değişen dalga boyuna sahip bir dalga eşlik eder. Bu dalgalar, daha sonra de Broglie dalgası olarak adlandırılmıştır. Louis Victor de Broglie’nin 1924 yılında öne sürdüğü parçacığa eşlik eden dalga hipotezi, ilk zamanlarda bilim çevreleri tarafından kabul görmemiş, daha sonraki yıllarda yapılan çalışmalarla benimsenmeye başlanmıştır. Elektronlara bir dalganın eşlik ettiğini ispatlamasının ardından de Broglie, 1929 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştür.

ARAŞTIRMA

Louis Victor de Broglie’nin öne sürdüğü yaklaşımın hâlen hipotez olarak anılmasının sebebi sizce ne olabilir? Araştırınız. Araştırma sonuçlarından hareketle görüşlerinizi paylaşınız.

  • Cevap:

Louis Victor de Broglie’nin öne sürdüğü yaklaşım, dalga-parçacık ikiliği kavramı olarak bilinir. Bu hipoteze göre, her madde parçacığının hem parçacık hem de dalga özelliklerine sahip olduğu öne sürülmüştür. Ancak bu hipotez, zamanında oldukça radikal bir fikir olarak kabul edilmiştir.

De Broglie’nin hipotezi, 1924 yılında ortaya atıldığında deneysel olarak doğrulanabilmiş değildi ve o dönemde kabul görmesi zordu. Ancak daha sonra çeşitli deneylerle bu hipotez doğrulandı ve dalga-parçacık ikiliği, kuantum mekaniğinin temel bir özelliği olarak kabul edildi.

Bu nedenle, de Broglie’nin önerisi zamanının ötesindeydi ve deneysel doğrulamaya ihtiyaç duydu. Şimdi ise dalga-parçacık ikiliği, kuantum mekaniği teorisinin temel bir parçasıdır ve madde parçacıklarının hem dalga hem de parçacık özelliklerine sahip olduğu kabul edilmektedir. De Broglie’nin hipotezi, bilimin ilerlemesi ve doğrulanabilirlik gereksinimleri açısından önemli bir adımdı ve bilim tarihinde büyük bir rol oynamıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!