Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 169

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 169

Bu bölümde radyoaktif madde, radyoaktivite, radyoaktif ışıma kavramları verilerek kararlı ve kararsız atom çekirdekleri incelenecek; bu konularda çalışma Fisyon yapan bilim insanlarından bahsedilecek; alfa, beta, gama ışınımları ile atomun kütle numarası, atom numarası ve enerjisindeki değişim üzerinde durulacak; Füzyon nükleer fisyon ve füzyon olayları ele alınarak nükleer enerji, nükleer reaktör ve atom bombasının yıkıcı etkilerinden bahsedilecek; iyonlaştırıcı ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyon, radyasyondan korunma yolları ve radyasyonun canlılar üzerindeki etkileri açıklanacaktır.

Dünya’da elektrik üretiminin yaklaşık %11’i nükleer santrallerden elde edilmektedir. Nükleer enerji, tarihî eserlerin ve fosillerin yaşının hesaplanmasında ve bazı hastalıkların teşhisinde önemli rol oynar. Nükleer enerjinin, gelecekte petrol ve kömürün yerini alması beklenmektedir.

Günümüzde nükleer santrallerden elde edilen elektrik enerjisinin kaynağı, uranyumun zenginleştirilmiş (yabancı maddelerden arındırılıp doğal seviyenin üstüne çıkarılmış) hâlidir. Nükleer enerji ancak ağır radyoaktif elementlerden elde edilebilir.

Bilinen uranyum maden sahalarının yaklaşık %30’u Avustralya’da bulunmaktadır. Uranyum, doğada bulunduğu hâliyle nükleer santrallerde kullanılamaz. Yakıt olarak kullanılabilmesi için uranyumun birtakım işlemlerden geçirilmesi gerekir.

Nükleer enerjinin ham maddesi olan uranyum (U), görünüşü çeliğe benzeyen, parlak gümüşümsü renge sahip bir metaldir. 1 gram uranyum, yaklaşık 1,3-2,5 ton kömürün yanması sonucu açığa çıkan enerjiye eşit enerjiye sahiptir.

Uranyum, tarihte kötü amaçlar için de kullanılmıştır. Uranyumun parçalanmasından elde edilen enerjinin yıkıcı etkisi, 1945 yılında atom bombasında denenmiştir. ABD tarafından Hiroşima’ya atılan atom bombası, normal bir bombanın (TNT) yaklaşık 15-20 kiloton katında bir enerji açığa çıkarmıştır. Hiroşima’ya atılan atom bombası, 64 kilogram uranyum içeriyordu. Bu uranyumun yaklaşık 1 kilogramı tepkimeye girerek parçalanmıştır.

HAZIRLIK SORULARI

Nükleer enerji her elementten elde edilebilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, nükleer enerji her elementten elde edilemez. Nükleer enerji, belirli fisyonabilen nükleer materyallerin kullanılmasıyla elde edilir. Bu materyallerin nükleer fisyonu tetikleyerek enerji üretirler. Her elementin nükleer fisyon yeteneği yoktur, bu nedenle nükleer enerji belirli materyallerle üretilebilir.

Nükleer fizik çalışmalarının ülke ekonomisine ne gibi katkıları olabilir?

  • Cevap: Nükleer fizik çalışmaları, birçok farklı alanda önemli katkılarda bulunabilir. Nükleer enerji üretimi, enerji ihtiyacını karşılayarak ekonomiye katkı sağlar. Ayrıca nükleer tıp, kanser tedavisi ve teşhisi gibi sağlık alanlarında büyük faydalar sunar. Nükleer fizik araştırmaları, malzeme bilimi, çevre koruma ve temiz enerji üretimi gibi alanlarda da ekonomiye katkı sağlayabilir.

Dünya’da enerji sıkıntısı giderek artmaktadır. Bu durum, hangi enerji kaynağı veya kaynaklarıyla çözülebilir? Tartışınız.

  • Cevap: Enerji sıkıntısının çözümü için farklı enerji kaynakları ve kaynaklarının kullanılması gereklidir. Bu kaynaklar arasında yenilenebilir enerji kaynakları (güneş, rüzgar, hidroelektrik), nükleer enerji, doğalgaz ve enerji verimliliği ön plana çıkar. Her bölgenin ihtiyaçlarına ve kaynaklarına göre enerji üretim yöntemleri seçilmelidir. Ayrıca enerji tasarrufu ve sürdürülebilir enerji kullanımı teşvik edilmelidir.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 169 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!