Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 177

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 177 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 177

Nükleer Silahsızlanma ve Atom Bombasının Yıkıcı Etkileri

Nükleer enerji, barışçıl amaçlarla kullanılmadığında büyük felaketlere yol açabilmektedir. Bu bakımdan nükleer silahların dünya barışını ve dünyadaki canlı yaşamını tehdit ettiği söylenebilir. Her ne kadar bu silahların geliştirilmesinde bilimin sağladığı veriler kullanılmış olsa da sorumluluğu bilime ve bilim insanlarına yüklemek yanlış olur. Bu konudaki esas sorumluluk, bilimi kötüye kullananlardadır. Atom bombasını ilk yapan ve kullanan ülke ABD olmuştur. 1945 yılında Japonya’nın Hiroşima şehrine atılan ilk bomba, uranyumdan elde edilmiştir. Görsel 4.29’da günümüzde Atom Bombası Kubbesi olarak bilinen Hiroşima’daki bir bina görülmektedir. İlk bombadan üç gün sonra Nagazaki şehrine atılan atom bombası (Görsel 4.30) plütonyum elementinden üretilmiştir.

Her iki atom bombası da büyük bir felaket doğurmuştur. Uranyum ve plütonyum elementlerinin parçalanmasıyla (fisyon) yayılan radyasyon ve sıcaklık, binlerce insanın ölmesine sebep olmuş, radyasyonun etkileri nesiller boyu devam etmiştir. Birçok hastalık türü ortaya çıkmış, milyonlarca insan ya sakat kalmış ya da sakat doğmuştur. İnsanlık için büyük yıkım doğuran nükleer silahları geliştirme çalışmaları bu tarihten sonra da devam etmiştir. ABD, 1952 yılında atom bombasından çok daha yıkıcı olan hidrojen bombasını (füzyon) geliştirmiş ve 1954 yılında Büyük Okyanus’ta denemiştir.

Günümüzde nükleer silahlanma, bu silahların azaltılması için gösterilen bütün çabalara rağmen devam ediyor. Hangi ülkenin, kaç nükleer silahı olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber dokuz ülkenin elinde on beş bin civarında nükleer silah olduğu tahmin ediliyor. Dünyada yaşanan gerilimlere bakıldığında nükleer silahsızlanmanın, dünya barışı ve insanlığın geleceği için çok önemli olduğu görülmektedir.

ARAŞTIRMA

Nükleer silahsızlanmayla ilgili anlaşmaları araştırınız. Taraf devletlerin bu anlaşmaları uygulayıp uygulamadıklarını değerlendiriniz. Elde ettiğiniz sonuçları sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Nükleer silahsızlanma ile ilgili önemli anlaşmalardan biri olan START (Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması) gibi anlaşmalar, taraf devletler tarafından genellikle uygulanmış ve izlenmiştir. Ancak, bazı durumlarda anlaşmaların tam olarak uygulandığına dair tartışmalar ortaya çıkabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 177 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!