Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195

Bu bölümde siyah cisim ışıması, Planck hipotezi kullanılarak açıklanacak, dalga boyu-ışıma şiddeti grafiğinden hareketle klasik ve modern yaklaşım arasındaki çelişki üzerinde durulacak ve bu çelişkinin kuantum fiziğinin doğuşuna etkisi vurgulanacaktır.

Kuantum fiziği, tüm bilimsel alanlar içerisinde en tuhaf olanıdır. Çok küçüklerin dünyasına hükmeden doğa kanunlarını açıklayan kuantum kuramında her şey bulanıktır. İncelenen tüm varlıkların, fotonların, elektronların, kuarkların son derece gizemli ve tuhaf yanları vardır. Bununla birlikte kuantum dünyasındaki hiçbir şey, dolanıklık etkisinden daha tuhaf değildir. Aralarında milyonlarca kilometre uzaklık olan iki parçacığın gizemli bağı, parçacıklardan birinde meydana gelen değişimin anında diğerine de yansımasına neden olur. Kuantum mekaniğine göre bir parçacık üzerinde yapılacak bir ölçüm, diğer parçacığın özelliklerini anında değiştirir. Dolanıklık denilen bu uzaktan etki, parçacıkları ve fotonları özel bir şekilde birbirine bağlar. Örneğin elektronlarından biri, iki enerji düzeyi arasında

emisyon yapan atomun yaydığı iki foton dolanıktır ve birbirinden ne kadar uzaklaşırsa uzaklaşsın bu iki foton sonsuza kadar engellenemez şekilde birbirine bağlıdır. Önce 1972’de iki Amerikalı fizikçi John Clauser (Can Klavsır) ve Stuart Freedman (Sutuvıt Firidmın), birkaç yıl sonra Fransız fizikçi Alain Aspect (Alen Aspe), dolanıklık etkisine dair sağlam kanıtlar sunmuşlardır. Ancak her ne olursa olsun makro evrende yaşayan, gözlem yapan bizler için mikro evrende gerçekleşen dolanıklığın ve bununla ilişkili kuantum olgularının gerçekliğini anlamak ve kabullenmek oldukça zordur.

HAZIRLIK SORULARI

Kuantum kuramı nedir?

  • Cevap: Kuantum kuramı, atom ve atom altı parçacıkların davranışlarını açıklamak için kullanılan bir fizik teorisidir. Bu teori, özellikle çok küçük ölçeklerde ve atomaltı dünyada işler.

Birbirinden milyonlarca kilometre uzakta bulunan iki parçacık arasında bilgi alışverişi nasıl gerçekleşmektedir?

  • Cevap: Birbirinden uzakta bulunan iki parçacık arasındaki bilgi alışverişi klasik fizikle açıklanamayan bir şekilde gerçekleşebilir. Bu durum kuantum dolanıklığı veya kuantum entanglement olarak adlandırılır. İki parçacık bir şekilde etkileşime girdikten sonra, birbirleriyle bir tür bağlantı kurarlar ve bir parçacığın durumu değiştirildiğinde diğer parçacık anında buna tepki verir, bu da bilgi alışverişini hızlı bir şekilde gerçekleştirir.

Dolanık fotonlar arasındaki bilgi alışverişi, ışık hızından yüksek bir hızla gerçekleşebilir mi?

  • Cevap: Dolanık fotonlar arasındaki bilgi alışverişi anında olur, ancak bu, ışık hızından daha hızlı bir bilgi iletimi anlamına gelmez. İşte bu özelliğiyle kuantum dolanıklığı, klasik fizik kurallarına meydan okur.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!