Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39

Bir cismin, durumunu ya da konumunu koruma isteğine eylemsizlik (atalet) denir. Eylemsizlik, maddenin ortak özelliklerinden biridir.

Dönme hareketi yapan bir cismin, dönme durumundaki değişimlere karşı gösterdiği dirence eylemsizlik momenti denir. Eylemsizlik momenti, I ile gösterilen ve Sl’da birimi kilogram ■ metre* 1 2 (kg • m2) olan skaler bir niceliktir.

Öteleme hareketinde eylemsizlik, cismin kütlesine bağlıyken dönme hareketinde hem cismin kütlesine hem de kütlenin dönme eksenine göre dağılımına bağlıdır. Başka bir deyişle eylemsizlik momenti; cismin kütlesi, dönme yarıçapı ve şekline bağlıdır (Şekil 1.18).

Cismi oluşturan her bir parçanın eylemsizlik momenti vardır. Bu nedenle cisme etki eden toplam eylemsizlik momenti, her bir parçacığın eylemsizlik momentlerinin toplamıdır. Eylemsizlik momentinin matematiksel modeli şu şekilde ifade edilir:

ARAŞTIRMA

Mars gezegeninin yüzeyine indirilen uzay araçlarından alınan bilgiler ışığında Mars’ın eylemsizlik momenti hesaplanmıştır. Mars’ın eylemsizlik momentinin bilim insanlarına hangi bilgileri sağlayabileceğini araştırınız. Araştırma sonuçlarını arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: Mars’ın eylemsizlik momenti, gezegenin iç yapısına ve kütlesinin nasıl dağıldığına dair bilgiler sağlar. Bu, Mars’ın çekirdeğinin boyutu, yoğunluğu ve durumu hakkında bilgi edinmemize yardımcı olabilir.

Simülasyon

Simülasyonun Adı Eylemsizlik Momenti
Simülasyonun Amacı Eylemsizlik momentinin bağlı olduğu değişkenleri belirleyebilme.
Araç Gereç Genel ağ bağlantısı olan bir cihaz, kâğıt, kalem.

Yönerge: Uygulama aşamalarını takip ederek simülasyonu gerçekleştiriniz. Simülasyonu tamamdıktan sonra “Simülasyonun Değerlendirmesi” bölümünde verilen soruyu cevaplayınız.

Simülasyonun Uygulama Aşamaları

1. Karekoddan yararlanarak “Eylemsizlik Momenti” adlı simülasyona ulaşınız.
2. Simülasyonda farklı geometrik şekillerin eğik düzlem üzerindeki kayma süreleri ile şekilleri arasındaki ilişkiyi inceleyiniz.

Simülasyonun Değerlendirmesi

Cisimlerin kütle dağılımlarının eylemsizlik momenti üzerindeki etkilerini açıklayınız.

  • Cevap: Eylemsizlik momenti, cisimlerin kütlelerinin dönme ekseni etrafında nasıl dağıldığına bağlıdır. Kütle dağılımı merkeze ne kadar yakınsa eylemsizlik momenti o kadar küçük olur, bu da dönmenin daha kolay olacağı anlamına gelir.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 39 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!