Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 56

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 56

Kütle Çekim İvmesinin Bağlı Olduğu Değişkenler

Havaya bırakılan bir cismin yere doğru hareket etmesi, yerin cisme uyguladığı kütle çekim kuvvetinin göstergesidir. Diğer bir deyişle yer, havadaki cisme çekim kuvveti uygularken havadaki cisim de yere bir çekim kuvveti uygular. Bu durumda şu soru akla gelmektedir: Havadaki nesneler, Dünya’nın uyguladığı çekim kuvveti sayesinde aşağı doğru inerken Dünya’nın da nesneye doğru hareket etmesi gerekmez mi? Nesneler de aynı büyüklükte bir kuvvet ile Dünya’yı çeker fakat Dünya’nın kütlesi çok büyük olduğu için nesneye doğru yönelmesi söz konusu olamaz. Bu durum, düz bir yolda park hâlindeki bir arabayı itmeye benzer. Arabanın hareket etmemesi, ona kuvvet uygulanmadığı anlamına gelmez. Isaac Newton’ın (Görsel 1.26) Üçüncü Hareket Kanunu’na göre araba da iten kişiye eşit büyüklükte zıt yönde bir kuvvet uygular.

Newton’ın İkinci Hareket Kanunu’na göre kütlesi olan bir cisme net bir kuvvet uygulandığında o cisim ivme kazanır (temel kanun). Bu kanun, F = m . a şeklinde ifade edilir. Buradaki a sembolü ivmeyi temsil eder. Yeryüzündeki bir cismin ivmesi, Dünya’nın çekim kuvvetiyle oluşan yer çekimi ivmesidir ve g ile gösterilir. Yer çekimi ivmesinin Sl’da birimi metre/saniye2dir (m/s2). Bu durumda a” yerine g yazılırsa bir cismin ağırlığı, m . g olur. Kütle çekim kuvveti, cismin ağırlığını belirler. Kütle çekim kuvveti ile cismin ağırlığı birbirine eşitlendiğinde g yer çekimi ivmesi şu şekilde hesaplanır:

Çekim kuvveti formülünde mesafeyi temsil eden d yerine Dünya’nın yarıçapı r yazılırsa olarak bulunur.

Tüm gezegenlerin yüzeyindeki kütle çekim ivmesi, yukarıdaki bağıntı kullanılarak hesaplanabilir. Burada G, evrensel çekim sabitini, M gezegenin kütlesini, r yüzeydeki nokta ile gezegenin kütle merkezi arasındaki uzaklığı temsil eder. Bir gezegenin kütlesi (M), hacmiyle (V) ve ortalama yoğunluğuyla (d) ilgilidir. Çünkü kütle, M = d ■ V olarak ifade edilen temel bir büyüklüktür. Gezegenin şekli küresel ve homojen kabul edildiğinde bağıntısındaki G -3- sabit değerleri, k sabiti olarak değerlendirilirse yer çekimi ivmesinin büyüklüğü şu şekilde ifade edilebilir:

Bu bağıntı, hem gezegenin içindeki hem de gezegenin yüzeyindeki bir noktada kullanılabilir. Bağıntıda r uzaklığının maksimum değeri, gezegenin yüzeyindeki bir noktada olur. Ancak gezegenin yüzeyinden sonra g = k ■ d ■ r formülü geçerliliğini kaybeder. Çünkü M kütlesi, gezegenin dışını kapsayacak şekilde seçilemez.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 56 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!