Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Meb Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58

Gezegenin Dışında Çekim İvmesi

Gezegenin yüzeyinden uzaklaşıldıkça çekim ivmesinin büyüklüğü azalır. Şekil 1.26’da gösterilen gezegenin yüzeyinden x kadar yükseklikte çekim ivmesinin büyüklüğü şu şekilde ifade edilir:

Gezegenin İçinde Çekim İvmesi

Çekim ivmesi, gezegenin merkezinde sıfır kabul edilir. Gezegenin merkezinden yüzeyine doğru gidildikçe çekim ivmesi düzgün olarak artar. İç kısmından yüzeye kadar olan bölümde çekim ivmesinin düzgün olarak artmasının bir sebebi, çekim ivmesini oluşturan kütlenin, gezegenin tüm kütlesi (M) değil, sadece seçilen küresel parçanın kütlesi (Mx) olmasıdır. Bu durumda r, yüzeyle merkez arasındaki uzaklık olarak kabul edilirse bağıntıdaki uzaklık, merkez ile seçilen nokta arası mesafe (rx) olur. rx uzaklığı da r mesafesinden daha kısa olur. Şekil 1.27’de gösterilen gezegenin merkezinden rx kadar uzaklıktaki bir noktada çekim ivmesinin büyüklüğü şu şekilde ifade edilir:

Grafik 1.1’de küresel varsayılan bir gezegenin çekim ivmesinin uzaklığa bağlı değişimi gösterilmiştir. Bundan hareketle merkezden yüzeye kadar merkezcil ivmenin düzgün arttığı, gezegenin yüzeyinde maksimum değere ulaştığı, gezegenin yüzeyinden uzaklaşıldıkça parabolik olarak azaldığı söylenebilir.

Simülasyon

Simülasyonun Adı Çekim Alanını Gösteren Kuvvet Çizgileri
Simülasyonun Amacı Gök cisimleri arasındaki çekim alanını gösteren kuvvet çizgilerinin yönünü açıklayınız.
Araç Gereç Genel ağ bağlantısı olan bir cihaz, kâğıt, kalem

Yönerge: Uygulama aşamalarını takip ederek simülasyonu gerçekleştiriniz. Simülasyonu tamamladıktan sonra “Simülasyonun Değerlendirmesi” bölümünde verilen soruları cevaplayınız.

Simülasyonun Uygulama Aşamaları

1. Karekoddan yararlanarak simülasyona ulaşınız.
2. Yörüngesel düzlemde hareket eden Güneş-Dünya, Dünya-Ay, Dünya-yapay uydu, Güneş-Dünya-Ay arasındaki çekim alanını gösteren kuvvet çizgilerini (yavaş, normal ve hızlı şekilde) inceleyiniz.
3. Kuvvet çizgileri ile hız vektörleri arasındaki ilişkiyi analiz ediniz.

  • CevapBu simülasyonun cevabı diğer sayfadadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 58 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!